Filmpool Nord logo
filmpoolnord

VD har ordet

Världens är komplex, polariserad, tudelad och fragmentiserad. Antalet budskap som når oss varje dag är enormt. Aldrig förr har det varit så lätt att ta del av andras tankar – och samtidigt delge världen sina egna åsikter och funderingar. Men det har heller aldrig varit så enkelt att bara utbyta tankar om tillvaron med dem som har exakt samma åsikt som en själv.

I den här komplexa och svårnavigerade tillvaron existerar vi, i ett nordligt hörn av Europa. Det kan te sig hopplöst och lönlöst att försöka nå ut och fram. Filmpool Nord har de senaste åren visat att det är allt annat än omöjligt. Vårt medie- och filmpedagogiska arbetet syftar till att ge våra barn och unga bättre redskap att orientera sig i en värld av rörliga bilder och fiktionalisering. Det norrbottensinspelade kriminaldramat ”Midnattssol” exporteras till många olika delar av världen, senast till USA. Se där spännvidden i Filmpool Nords uppdrag och hur de olika delarna gör nytta och når fram.

Filmpool Nords 25-åriga erfarenhet sitter i bolagets DNA. Milstolparna lika så. Vi minns t ex den Fellini-inspirerade ”Kärlekens himmelska helvete” med manus av Staffan Göthe, regisserad av Agneta Fagerström Olsson. Samma Agneta har tillsammans med Annika Hellström producerat ”Dröm Vidare” av regidebuterande Rojda Sekersöz. Kjell Sundsvalls ”Jägarna” är ett portalverk i den norrbottniska filmhistorien; på gott och ont enligt somliga. Och nu är det snart dags igen; ”Jägarna” i tv-serieformat spelades in hösten 2017, i regi av Jens Jonsson från Västerbotten.

2018 står för dörren och världen är inte alltid så skoj. Det är helt enkelt lätt att hålla sig för skratt. Desto viktigare att bli road, underhållen i biograf och tv-soffa. Filmpool Nord kommer fortsättningsvis att samproducera krim men ser fram emot att humorgenren gör sig påmind igen även på nordlig breddgrad. Vi siktar på (minst) 25 år till med filmpedagogik, nya dokumentärfilmer, fortsatt talangsatsning och massor av aktivitet i Studio Nord. To be continued…