Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Tysta inte Norrbotten!

Filmpool Nord ser med förfäran på förslaget att lägga ned ljudteknikutbildningen i Piteå. I nästan 40 år har det utbildats yrkesskickliga tekniker som arbetar inom film, TV, radio, teater, scenkonst, musikindustrin, spel och live-evenemang. Den är ett nav för Norrbottens kreativa näringar.

Som en av Sveriges viktigaste regionala filmfonder är vi helt beroende av att det finns entreprenörer i Norrbotten som kan ta sig an uppdrag från lokala och tillresande film- och TV-projekt. Investeringar i samproduktioner ska gynna regionen genom att produktionspengar spenderas lokalt. Ett tydligt exempel är LjudBang, ett av de mest anlitade bolagen för ljudläggning, som inte hade existerat utan utbildningen i Piteå. Alla deras högt kvalificerade medarbetare är alumner från programmet, och de har varit en central del av filmregionens ekosystem. Det betyder också att tekniker kan jobba i Norrbotten med filmprojekt från hela världen. Den kompetensen är oumbärlig för länet.

Nyligen beviljades en förstudie -“Framtidens filmregion Norrbotten”- med medel från Region Norrbotten. Under våren 2025 kommer Filmpool Nord och Luleå Tekniska Universitet att börja arbetet. Projektet undersöker hur ny teknik som AI, virtuell produktion och immersiv teknologi kan integreras i regionens filmbransch, samt hur samarbete med gamingaktörer kan skapa synergieffekter. Den framtida kompetensförsörjningen är en nyckelfråga för att möjliggöra denna utveckling, som även kan gynna besöksnäringen och industrin.

Dessa nya audiovisuella teknologier kräver ljudtekniker med rätt kompetens. Istället för att lägga ner utbildningen bör den vidareutvecklas för att omfatta även det immersiva och virtuella, så att den regionala branschen kan fortsätta att växa och vara konkurrenskraftig i det förändrade medielandskapet. Nedläggning skulle leda till kompetensbrist och ett ökat beroende av externa resurser, vilket hotar hela den regionala film- och TV-produktionen. Det vore förvånande om LTU, som å ena sidan tycks förstå värdet av en framsynt strategi kring nya kommunikationsteknologier, å andra sidan inte inser både de kort- och långsiktiga konsekvenserna av en nedläggning inom just detta område.

Att bevara och utveckla utbildningen handlar inte bara om att säkra arbetstillfällen, utan också om att ge regionens film- och mediebransch de bästa möjliga förutsättningarna att konkurrera och utvecklas och att finnas med i framtidens digitala arbetsmarknad.

Vi uppmanar beslutsfattarna att ta sitt regionala ansvar. Ljudteknikutbildningen i Piteå är en nyckelresurs för framtidens film- och mediabransch i Norrbotten. Att lägga ner den vore ett strategiskt misstag. Istället för en nedmontering bör vi investera i framtiden och säkerställa att regionen förblir en stark och konkurrenskraftig aktör på den nationella och internationella scenen. Bevara och utveckla utbildningen!


FacebookTwitterEmailLinkedIn