Filmpool Nord logo
filmpoolnord

Talang AC/BD

“Hur känns det att leva?” är en av filmerna som producerats inom projektet Talang AC/BD under 2018. Fotograf: Oliver Herdberg.

Northern Motion – Ett kurspaket för dig som vill utvecklas som filmproducent

Vem kan söka?
Du som har viss erfarenhet inom film och vill satsa på att bli producent. Du ska bo i Norrbotten eller Västerbotten. Erfarenheten kan vara att du studerat film på en utbildning, jobbat på filminspelningar eller gjort egen film. Alla är varmt välkomna att söka. Begränsat antal platser.

Innehåll

  • Digital uppstartsträff med Filmpool Nord och Film i Västerbotten kvällstid 8:e september 
  • Producentkurs i Umeå med Frida Mårtensson, Verket produktion 17-18 september.
  • Producentkurs i Luleå med Andreas Emanuelsson, Iris Film, 15-16 oktober 
  • Branschdag, nätverksträff och mingel på Umeå Europeiska Filmfestival 1-2 december
  • 2 individuella möten med en producentmentor
  • 2 digitala kortkurser – kvällstid, datum ej klart

Kursen kommer bland annat gå igenom manusnedbrytning, budgetering, ansökningar och finansiering samt producentrollen.

Du kommer även få goda möjligheter att lära känna föreläsarna, din mentor, filmkonsulenter på Filmpool Nord och Film i Västerbotten samt övriga deltagare och andra filmare. Ett riktigt bra kontaktnät inför framtida filmprojekt med andra ord!

Resa och boende ingår när du behöver resa för att medverka på någon av aktiviteterna. Vi ser väldigt gärna att du har möjlighet att vara med på alla aktiviteter i kurspaketet med det är inte ett absolut krav.

De två fysiska kurstillfällena är på helger och de digitala träffarna är efter arbetstid. Det går alltså att kombinera med annat arbete eller studier. Det enda veckodagar du behöver avsätta är 1–2 december i samband med Umeå Europeiska Filmfestival. 

Sista ansökningsdag: 17:e augusti 

Att vara producent
Att vara producent är en mycket viktig roll inom filmskapande. Yrket är krävande men givande och ger dig möjligheten att realisera de idéer du känner engagemang och brinner för. Du följer med i hela filmprocessen från ax till limpa: från manusstadie, finansiering och inspelning till postproduktion och premiär samt festivaler.

Vad brinner du för?
Vilken typ av film brinner du för? Vart ligger ditt engagemang? Oavsett om det är drama eller skräck, dokumentär eller spelfilm, kort eller långfilm så uppmanar vi dig att söka! Vi behöver fler engagerade producenter i norr!

Kostnad:
Kostnadsfritt

Ansökningsperiod:
22:a juni till 17:e augusti 

LÄNK: https://forms.gle/vBsnecw6949RvEcr5

Frågor?
Johan Lundkvist – Film i Västerbotten
070-241 34 37
[email protected]

Katja Härkönen – Filmpool Nord
070-663 2217
[email protected] 

Arrangörer: Film i Västerbotten och Filmpool Nord med stöd av Svenska Filminstitutet.

 

Är du vår nya Talang?

Filmpool Nord och Film i Västerbotten driver sedan år 2015 tillsammans projektet Talang AC/BD. Förutom att sammanföra filmarna i de båda länen så syftar projektet till att utveckla talanger och att hitta nya spännande konstellationer. Det finns inga åldersgränser varken nedåt eller uppåt, utan alla är välkomna att lämna in en ansökan. Vi ser det som att alla filmare, oavsett erfarenhet, har en talang som kan utvecklas. Och det gäller både regissörer och de övriga i teamet.

Filmgården i Luleå erbjuder alla filmprojekt inom Talang AC/BD halva priset på hyra av kamera, ljus, ljud och grip samt transportbilar till självkostnadspris. För information om vad de har för teknik, uppbokning mm kontakta Stefan Hencz: [email protected]  070 – 513 19 97

Förutom att sammanföra filmarna i de båda länen så syftar projektet till att utveckla talanger och att hitta nya spännande konstellationer. Det finns inga åldersgränser varken nedåt eller uppåt, utan alla är välkomna att lämna in en ansökan. Vi ser det som att alla filmare, oavsett erfarenhet, har en talang som kan utvecklas. Och det gäller både regissörer och de övriga i teamet.

Vi hoppas att filmarna ska våga testa att välja teammedlemmar som de inte jobbat med tidigare, både i det andra och i det egna länet. Självklart medför detta en viss risk. Nya samarbeten kan vara svåra. Därför vill vi poängtera att det är OK att misslyckas. Samtidigt så tror vi att det är mycket utvecklande att arbeta med nya människor och att det kommer att tillföra mer än det ställer till.

Lill Casslind på Film i Västerbotten kommer att vara konsulent på projektet och är den som tar emot ansökningarna. Sedan tar hon beslut i samråd med Filmpool Nord.

Film i Västerbotten och Filmpool Nord kan bistå med viss hjälp gällande tips på filmarbetare i de bägge länen. Du som vill vara med i ett filmprojekt får gärna kontakta Lill.

Teamlistan måste inte vara komplett och helt klar vid ansökningstillfället, men den ska vara helt klar innan man får ett slutgiltigt positivt besked. Vi har i vissa fall gjort undantag för att någon person i teamet bor utanför Västerbotten och Norrbotten, men då måste man ha ett starkt motiv till att man väljer den personen.

Deadlines 2022: 3 maj och 7 oktober.
Handläggningstiden är 4-8 veckor. Observera att det är troligt att alla pengar går åt i den första ansökningsomgången.

Läs mer om vad en ansökan ska innehålla HÄR.

För mer info kontakta:
Lill Casslind
Filmkonsulent Produktion & Talangutveckling
Film i Västerbotten
070 – 688 39 78
[email protected]