Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Järngänget

Järngänget
TitelJärngänget
Produktions år1999
RegissörJon Lindström
ManusförfattareMats Gustavsson, Rita Holst, Jon Lindström
FotografJens Fischer
ProducentLennart Dunér

Kort synopsis

En fredag i juni. Lukas, brodern Simon, Anders och John beger sig ut på son årliga kanotfärd utefter Kalixälven. Under färden träffar de på systrarna Marie och Susanne, som nyligen flyttat till Norrland från Stockholm. Flickorna tycker att forsen är för farlig, och killarna beslutar sig för att slå läger och festa med dem. Det blir både dans och alkohol. Lukas videofilmar och ställer sedan kameran på en stubbe. Han stöter på Marie, men det blir inget och de går och lägger sig på varsitt håll.
När alla vaknar upp på morgonen är Susanne och flickornas kanot borta. På måndagen befinner sig killarna i den stugby som de gemensamt bygger åt kommunen med EU-pengar. Byggmästare är Åke. Lukas och Simons pappa. Lukas videokamera är försvunnen. Marie dyker upp och berättar att hon polisanmält Susannes försvinnande. På onsdagen kommer Åke med kommunalordförande på besök. Taklagsfest ska det bli på fredag….

Rollista

Emil Forselius, Rafael Edholm, Alexander Skarsgård, Peter Lorentzon, Yaba Holst, Per Oscarsson. Marika Lagercrantz, Agneta Ekmanner, Josephine Bornebusch, Görel Crona, Bill Skarsgård, Marie Ahl, Thomas Oredsson, Göran Forsmark
ProduktionsbolagCinetofon
SamproducentPer-Erik Svensson
SamproduktionsbolagFilmpool Nord AB, Joson AB, Scanbox Sweden AB
DistributörUnited International Pictures AB
KommunerÖverkalix

Lokalt team

Lena Winther Kostymassistent