Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Årets Biografinnovatör 2023 blev…

För fjärde året i rad delar Biografcentralen och Bio.se ut utmärkelsen Årets Biografinnovatör. Priset delas ut till en person eller verksamhet inom biografbranschen som gjort något utmärkande för biografbranschens utveckling.

Årets Biografinnovatör 2023 är ANNA BROSTRÖM och FÖRENINGEN FOLKETS BIO LULEÅ.
Motiveringen lyder:
“När Biografen Royal tog sig ur en hotande konkurs så var framgångsfaktorerna lika mycket ett modigt ledarskap som ett dedikerat lagarbete där alla strävade mot samma mål. Biografen hamnade under sommaren i en akut ekonomisk kris, men istället för att drabbas av förlamning och se sig själva som offer valde biografen och föreståndaren att göra tvärtom.

Genom en öppen och transparent kommunikation med media, kommun och publik vändes krisen till det publikmässigt bästa året i biografens historia. Genom nya initiativ som Pay it forward, uppsökande publikarbete, nätverkande och genomtänkt PR-arbete fick de sina stammisar att komma oftare, de fick fler medlemmar än någonsin, ny publik hittade till salongerna och nya partners började bidra. Nya satsningar lyftes inte bara i lokalpressen utan också i riksmedia.

Denna biograf är en viktig inspiration och visar hur innovation och mod kan stärka den mest utsatta verksamhet – något vi alla kan lära mycket av!”

– Den här utmärkelsen landade extra varmt i hjärtat! Det har varit ett år som vi nog alltid kommer att komma ihåg i föreningen. Såklart tyngden av en akut ekonomisk kris, men också det fantastiska stöd vi har fått av våra medlemmar, publik och av Luleå kommun. Utan det stödet hade vi nog inte orkat kämpa så hårt som vi har gjort för att vända vindarna. Det har varit så fint att se biografen leva upp igen och jag vill säga att den här utmärkelsen är lika mycket våran som publikens. Innerligt tack! säger Anna Broström, biografföreståndare Royal Folkets Bio i Luleå och Årets Biografinnovatör 2023.

Tidigare vinnare av Årets Biografinnovatör:
2022: Victoria Jensen, Palladium, Folkets Bio i Växjö
2021: Magnus Thuvesson, Folkets Hus Älmhult
2020: Hannes Gerhard, Scala biografen Båstad


FacebookTwitterEmailLinkedIn