Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Fake Patient – inspelningsstart för en norrländsk dramakomedi

Inspelningen av den nya dramakomedin Fake Patient är igång i Luleå och Umeå. I huvudrollen som Albin ses Einar Bredefeldt (Knutby, Björnstad). Albin är en aspirerande skådespelare med stora drömmar som jobbar extra som simulerad patient på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Plötsligt en dag vänds världen upp och ned när han diagnostiseras med testikelcancer. 

Albin (Einar Bredefeldt) jobbar som simulerad patient för läkarstudenterna på Norrlands universitetssjukhus i väntan på sitt stora genombrott som skådespelare. Under en lektion där studenterna ska lära sig undersöka testiklar upptäcks en avvikelse på Albin, efter vidare tester konstateras att Albin faktiskt är sjuk. På riktigt. Testikelcancer, stadium 2.

Samtidigt som sjukdomen förvärras börjar Albins skådespelarkarriär gå bättre. Han har fått upp ögonen för sin agent Cissi (Celie Sparre) och vacklar i relationen med flickvännen Anita (Helmon Solomon). I sin livskris överger han många av sina gamla vänner och öppnar istället upp sig för den äldre medpatienten Yvonne (Ann Petrén). Men kanske är inte sjukdomen det verkliga problemet? Kanske är det Albin själv? Vad kommer Albin bli ihågkommen för – att ha varit en stor känd skådespelare, eller en lojal och stabil vän och pojkvän?

– Jag tycker det är spännande att utsätta en så pass egenkär huvudperson som Albin för en direkt livskris. Det finns både mycket mörker och humor i serien där Albin sällan reagerar särskilt rationellt. Det blir också fint att få skildra en modern norrländsk stadsmiljö vilket är ovanligt i svenska filmer och serier. Och extra kul att få filma på hemmaplan i Luleå igen! säger Jon Blåhed som står för idé, manus och regi.

Einar Bredefeldt och Jon Blåhed. Foto: Jimmy Sundin

I övriga roller ses bland andra Wilhelm Johansson, Lennart Jähkel och Mattias Fransson.

Fake Patient beräknas ha premiär på C More och TV4 under 2023.

– Det är väldigt roligt att den här tv-serien är igång med inspelningen i Luleå och vi ser fram emot resultatet. Det är ett viktigt och allvarligt ämne som behandlas i en dramakomedi – vilket ger den både en bredd och ett djup som är ovanlig. Att manusförfattaren dessutom kommer från Norrbotten är vi extra glada för, den här har potential att nå en stor publik, säger Sandra Warg, vd Filmpool Nord.

– Vi har stora förhoppningar på Fake Patient, en dråplig komedi där stort allvar blandas med norrländsk humor. Jag tror att många kan känna igen sig när stora förändringar ändrar livets spelplan. Vi gillar dramatik som ligger nära verkligheten och skapar stora känslor. Det ger en möjlighet att granska sin vardag genom ett humoristiskt filter, säger Piodor Gustafsson, nordisk dramadirektör för TV4 Media och C More. 

Fake Patient produceras av Iris Film/Jarowskij i samproduktion med Filmpool Nord. Producenter är Andreas Emanuelsson och Tony Österholm. Idé, manus och regi av Jon Blåhed. Exekutiv producent för TV4 och C More är Sonja Hermele.


FacebookTwitterEmailLinkedIn