Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Filmpool Nord på turné tar med sig drama och prisad Guldbaggefilm

Bottenlös sorg hos ett ungt föräldrapar, en färgsprakande transkvinna i Afghanistan och en exklusiv förhandsvisning av klipp från långfilmen Rörelser – det är något av det du möter om du tar del av Filmpool Nord på turné under den 6-8 maj. 

Turnédagarna börjar med en digital visning, öppen för alla – därefter landar Filmpool Nord i Kalix och Tärendö för att visa film.

– Filmpool Nord på turné är en fantastisk möjlighet för norrbottningar att få se lokalproducerad film och vi åker varje år ut på en turné och visar film på olika orter. Men under pandemin lärde vi oss att även digitala visningar är en bra väg och därför väljer vi att behålla även det konceptet, då har ju alla chansen att se, säger Sandra Warg, vd på Filmpool Nord.

Projekt- och programledare för Filmpool Nord på turné är Lena Callne, som ser fram emot filmdagarna i maj. Under turnén fördjupas filmupplevelsen genom möten med några filmskapare.

– När jag själv ser på film blir jag alltid nyfiken på att veta mer, både om filmskaparna och om själva filmen. Jag tror många känner så och därför älskar jag att få göra de här intervjuerna i samband med filmvisningar, säger Lena Callne som inför turnén samtalat med Jon Blåhed som står för manus och regi av den första långfilmen på menänkieli (Rörelser); debutanten William Älgebrink och Guldbagge-vinnaren Fariba Haidari.

Filmerna under vårens turné

Turnén inleds med den digitala vårvisningen – öppen för alla. Det är bara att klicka på länken på Filmpool Nords hemsida filmpoolnord.se. Länken publiceras måndagen den 6 maj klockan 19.00 och fungerar under ett dygn.

I det digitala filmpaketet ingår en kortfilm av debuterande filmregissören William Älgebrink från Jokkmokk: Så låt sorgen komma, som i höstas vann tävlingen Ung film i norr. Del av motiveringen löd: “För ett gripande och vackert drama som med elegans skildrar sorg och förlust.” Vi visar ävenLeila, kortfilmen som tog hem en Guldbagge till Norrbotten, genom Piteåbon Fariba Haidari och hennes dokumentär om transkvinnan Leila. Filmen skildrar Leilas liv i hemlandet Afghanistan innan talibanerna återtog makten.

I Kalix på Röda Kvarn den 7 maj klockan 19.00 bjuds det på ett kortfilmspaket där Johan Sandströms Basketliv, ger oss en inblick i professionella basketspelares vardag. I kortfilmen Inte redo av Polly Blag får vi följa en 13-årig flicka i hennes strävan efter att bli vuxen.

– Och så vill vi även ge Kalixborna en chans att se Guldbagge-vinnaren Leila, konstaterar Lena Callne som efter nedslaget i Kalix åker vidare till Tärendö. I Tärendö har vi en filmkväll med fokus på regissören Jon Blåheds filmskapande, vilket känns extra fint att bjuda på just där, eftersom Jon själv kommer från Tärendö. Bland annat kommer vi att få se klipp från långfilmen Rörelser som har premiär senare i år. Visningen sker i Folkets Hus, Tärendö,  onsdagen den 8 maj klockan 19.00.

Anna Malmestam är styrelseledamot i IFK Tärendö och dessutom medlem i ytterligare två föreningar på orten:

– Vi tycker det här känns spännande! Filmkvällen inleder en långhelg och vi hoppas att många hemvändare ska se det som en fin aktivitet att inleda ledigheten med.


FacebookTwitterEmailLinkedIn