Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Filmpool Nords samproduktion Arica uttagen till IDFA

Ett undersökande dokumentärt rättegångsdrama om hur invånare i den chilenska staden Arica tar ett av Europas största gruvbolag till rätten.

I mitten av 80-talet skickade det svenska gruvföretaget Boliden 20 000 ton giftigt avfall till den chilenska staden Arica. Avfallet innehöll stora mängder arsenik, bly och kvicksilver. Tusentals människor, många av dem barn, misstänks ha drabbats av allvarliga sjukdomar som cancer, medfödda missbildningar och neurologiska skador. Nu kräver de rättvisa.

Lars Edman är född i Chile. Han kom till Skellefteå som baby där han vuxit upp med sina svenska föräldrar. 2009 gör Lars tillsammans med filmaren William Johansson Kalén filmen Blybarnen. I filmen åker Rolf Svedberg, tidigare miljöchef på Boliden och möter människorna i Arica. Efteråt kräver han att Boliden och svenska staten ska ta sitt ansvar för att de ska få hjälp.

En grupp advokater ser Blybarnen och formulerar en stämningsansökan mot Boliden. När nu miljökatastrofen ska prövas i domstol förändras allt. Lars är kallad som vittne och Rolf vill inte längre bli intervjuad. De möts på nytt i rätten. Det är ett banbrytande fall. Kommer Boliden att tvingas ta ansvar? Kan de drabbade få rätt mot den svenska gruvjätten?

William Johansson, Lars Edman och Laika Film har följt detta verklighetsdrama under 15 år.

– När vi började filma för femton år sedan så hade vi inte en tanke på att det vi gjorde skulle kunna leda till en historisk rättegång i Sverige, säger William Johansson. Guldet från gruvorna har gjort oss rika och man kan säga att det betalade för min och Lars skolgång i Skellefteå. Jag blev beklämd när jag fick höra att gifterna som blev över när guldet framställdes gjort människor sjuka i ett fattigt område långt hemifrån, säger William Johansson Kalén, regissör.

– Vi hoppas att filmen ska få uppmärksamhet och att det på något sätt ska vara till nytta också för alla de som drabbats av Bolidens gifter. Det är barn som har lekt i det där avfallet. Det hade aldrig hänt om det legat kvar här i Sverige, säger Lars Edman, regissör.

IDFA är den ledande dokumentärfilmfestivalen i Europa. I år äger festivalen rum 18-29 november. Arica är uttagen till sektionen Frontlight.

Arica får svensk premiär på bio i mars 2021. I samband med visningarna planeras en omfattande samtalsturné på biograferna och i gymnasieskolor.

Filmen är producerad av Laika Film och distribueras av Folkets Bio.

Foto: Laika Film & Television AB


FacebookTwitterEmailLinkedIn