Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Succé för Körlärare sökes

Vår samproduktion, Körlärare sökes i regi av Mitra Sohrabian, gör succé på SVT Play. I skrivande stund är dokumentärfilmen uppe i drygt 1 313 563 visningar och fler lär det bli i och med att den finns att se fram till 29 november.

Körlärare sökes producerades 2019 och handlar om hur Sara i Luleå läser på Facebook att några nyanlända muslimska tjejer från Somalia är på jakt efter en körlärare. Sara tar sig an uppdraget och snart har hon Ikran, hennes mamma Halima och resten av familjen i bilen. En varm film om vänskap, inbromsningar och rivstarter med skildringen av de fördomar som kan möta en muslimsk kvinna i Sverige idag.

Mitra, hur känns det här?
– Det känns jättestort! Det här var inget jag hade räknat med men jag är jätteglad, både för min och för tjejernas skull, att så många vill se filmen och att budskapen kommer fram. Jag uppskattar det väldigt mycket.

Varför tror du att så många har sett filmen?
– Jag tror att det är för att det handlar om vanliga människor i vardagen där vi träffar otroligt härliga kvinnor som lever för varandra. Systerskap är väldigt stort och den här filmen speglar det vilket jag tror lockar folk.

Hur blev filmen till?
– Jag är väldigt nyfiken av mig och såg på Facebook att Sara Edström satt och fikade med Ikran och Halima där de skrev att de kanske skulle börja köra bil tillsammans. Så jag ringde de direkt och sa att jag vill följa er på den här resan. Jag följde med en gång utan att filma och kände efteråt att det här kan jag inte släppa. Jag har alltid jobbat med att porträttera kvinnor och originella människor överlag och tycker att det är otroligt viktigt med kvinnoporträtt. Det är intressant att lyssna på tjejer från andra kulturer och visa deras styrkor.


FacebookTwitterEmailLinkedIn