Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Besök på Tromsö Internationella Filmfestival

Tromsö International Filmfestival gick av stapeln förra veckan och flera av våra samproduktioner hade sin Norgepremiär. I Tromsø kommer hela staden och ser filmer på festivalen. Öppningsfilmen Ellos Eatnu/Låt älven leva visades i fyra fulla salonger samtidigt. Filmen handlar om Alta-aktionen och kampen för de samiska rättigheterna på slutet av 70-talet. Ole Giæver står för manus och regi.

ole

Det var också Sápmipremiär för Árran 360 och då visades samiska kortfilmer i 360 graders format. Våra samproduktioner Ovias och Eadni var två av de fem filmerna som visades i den stora lavvun. Árran 360 hade sin världspremiär i höstas på filmfestivalen i Venedig.

Kortfilmerna och dokumentärerna i festivalens sektion Film fra Nord är också väldigt populära och visningarna är ofta fullbokade. Under festivalens sista helg arrangerades pitch-forumet North Pitch- Below Zero, där nya högkvalitativa dokumentärfilmsprojekt presenteras till nordiska och internationella finansiärer. Under finansieringsforumet vann dokumentärfilmsprojektet “Eanuid Eadni – The River Speaks” priset North Pitch- Arctic Documentary Film Award. Regissör Inga-Wiktoria Påve och medregissör/producent Bob Cohen arbetar med ett spännande projekt, där älven är en av huvudkaraktärerna. Filmpool Nord har samproducerat animationsfilmen som kommer också användas i dokumentärfilmen.

Inga-Wiktoria och bob

Filmpriset Tromsøpalmen finansieras av regionala fonder bl.a. av Filmpool Nord delades i slutet av festivalen. I år var det Elin Marakatts norska kortfilm “Unburn Biru” som vann årets Tromsøpalmen.

elin markant


FacebookTwitterEmailLinkedIn