Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Ett kärlekspaket med kortfilmer mitt i julstöket

Trevande attraktion och förälskelse. Kärlek så stark att den till och med når in i demensens dimmor. Och sist men inte minst det kärleksband som binder samman barnet med den äldre generationen. Som ett avbrott i julstöket bjuder Filmpool Nord på en digital visning av tre kortfilmer från Norrbotten med den gemensamma nämnaren kärlek.

Måndagen den 19 december bjuder Filmpool Nord på en digital filmvisning under vinjetten Filmpool Nord på turné. Projekt- och programledare är Lena Callne:
– Min julönskan är att skapa ett filmpaket lika varmt och mjukt som en kärleksfullt hemstickad tröja. Och förstås att så många som möjligt ska få lust att öppna paketet och se filmerna för det är de verkligen värda, säger Lena Callne som även samtalar med filmskaparna under den digitala filmvisningen.

Filmerna som visas är: Vad du egentligen känner, Bortom bergen och Mummun Leipä.

Liv Kåreborn som kommer från Luleå men studerar i Linköping debuterar som regissör och manusförfattare till filmen Vad du egentligen känner, en film om att famla i osäkerhet mellan vad som är den sanna känslan och vad som handlar om samhällets förväntningar.
– Jag ville göra en film jag själv saknade, säger Liv Kåreborn.

Oscar och Sandra Byström, kollegor och även ett par privat, har gjort filmen Bortom bergen, inspirerad av möten med den äldre generationen.
– Vi har båda släktingar som drabbats av alzheimer, men vi ville visa att allt inte bara är mörker utan att det även kan finnas humor och värme. För att inte tala om kärlek, säger Oscar Byström.

Även filmen Mummun leipä (mormors bröd) har inspirerats av den äldre generationen.
– För mig är det en högst personlig berättelse som tar avstamp i min relation till min mormor i Tornedalen och hur vi bakade bröd tillsammans, säger manusförfattaren och regissören Vonnie Larsson som gjort filmen tillsammans med producent Linnea Huhta.

Filmpool Nord på turné är ett koncept som handlar om att låta norrbottningarna se filmer som är producerade i länet. Under hösten har filmer visats på plats i Porjus, Gällivare och Jokkmokk. Men nu är det alltså dags för en digital visning som alla kan se. Klockan 19 måndagen den 19 december presenteras filmerna på www.filmpoolnord.se och länken är tillgänglig under 48 timmar. Filmvisningen inklusive intervjuer är ca 50 minuter.

För mer information eller kontakt med någon av filmskaparna:
Lena Callne, projektledare Filmpool Nord på turné, 070-108 86 84


FacebookTwitterEmailLinkedIn