Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

De får utveckla sin debutlångfilm

I våras utlyste vi projektet Talang Norra, där boende i Norrbotten eller de som ursprungligen kommer från Norrbotten, kunde söka pengar för att utveckla sin debutlångfilm. Utvecklingsmedlen kunde exempelvis gå till manusutveckling, research, visuella tester, skissfilm eller annat som är relevant vid produktion av en lång spelfilm. De sökande kunde söka max 100 000 kronor under 2021. År 2022 går det att söka utvecklingsmedel igen och år 2023 går det att som produktionsbolag söka produktionsstöd av SFI med maximalt belopp av 5 miljoner SEK.

Talang Norra är ett samarbetsprojekt mellan Filmpool Nord, Film i Västerbotten, Film i Västernorrland och Filmpool Jämtland/Härjedalen som finansieras av Svenska Filminstitutets satsning Talent to Watch.

De tre valda projekten för Norrbotten är:
Ärthjärna / Manus Emma Skoog / Producent Tom Granberg Filipp, TGF Productions
Margareta, en pensionerad banktjänsteman som lider med traumat efter att ha orsakat sin sons förlamning i en bilolycka;
Lina, en urfattig konstnär som delar hus med sina fyra barn, drogberoende man och senila svärmor; och Nettan, en bitter före detta träningscoach som spenderar dagarna med att titta på sina gamla träningsvideor; är alla tre MS-patienter i stort behov av pengar för att lyckas få rätsida på tillvaron. Efter att de av en slump träffas på ett rehabcenter, kommer de tillsammans på lösningen: att råna en bank.

– Det här känns verkligen jätteroligt. Jag har jobbat själv med det här projektet under flera år och suttit med manuset på mina lediga stunder här och där. Att få det här stödet via Talang Norra är fantastiskt för det betyder att jag äntligen får sätta mig ner och ta mig tid på riktigt, säger Emma Skoog.

Permanenta / Manus Luiz Felipe Sandre / Producent Tom Granberg Filipp, TGF Productions
En avdankad diva försöker överglänsa sin nya skådespelarkollega, en mörkhyad kvinna som försöker förnya deras kulturellt okänsliga sitcom och deras arbetsnarkoman till kollega som döljer sina hälsoproblem allt medan de skall spela in säsongsfinalen av deras långkörande sitcom ”Permanenta”.

– Jag är jätteglad över att ha fått möjligheten att vidareutveckla den här idén genom denna satsning och berätta den här historien från mitt unika perspektiv, säger Luiz Felipe Sandre.

Midsommar / Manus Camilla Blomqvist / Producent Andreas Emanuelsson & Tony Österholm, Iris Film
Simon, 35, drömmer om att bli pappa, men när han får besked om en avvikelse i hans spermaprov sätts tillvaron med sambon Leyla i gungning. Samtidigt kommer Simons pappa under midsommarhelgen med en oväntad nyhet: Simon ska få ett litet syskon. ”Midsommar” är en film om en far- och sonrelation, om att vara någons barn och om längtan efter att få vara någons förälder.

– Det är en jättefin möjlighet att få ägna sig åt en idé som har funnits med mig länge. Att få både tid och förutsättningar för något som förhoppningsvis kan bli något mer i framtiden är väldigt tacksamt, säger Camilla Blomqvist.


FacebookTwitterEmailLinkedIn