Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Den ikoniska deckaren Händelser vid vatten blir tv-serie som spelas in i Norrbotten

Kerstin Ekmans flerfaldigt prisbelönta deckare Händelser vid vatten blir tv-serie i sex delar som spelas in i Norrbotten. Apple Tree Productions producerar tv-serien för SVT i samproduktion med Filmpool Nord och ARD Degato i Tyskland. Den internationella distributionen står ITV Studios för. 

Tv-serien baserad på Händelser vid vatten kommer att produceras av Piv Berth som vunnit flera internationella tv-priser som Emmy och BAFTA och som varit producent för The Killing, regisseras av Pernilla August (The Legacy, A Serious Game) och manuset är skrivet av Maren Louise Käehne (Queen of Hearts, The Bridge och Borgen). Oscarsvinnaren och scenografen Anna Asp finns också med i teamet bakom satsningen. Tv-serien kommer att spelas in i Arjeplog i Norrbotten. 

– Det är ett privilegium att få samproducera det här projektet baserat på en enastående bok. Det är en lokal berättelse avsedd för en internationell publik. Den starka kreativa kraften bakom tv-serien ger de bästa förutsättningarna för ett framgångsrikt resultat. Jag är stolt över att Norrbotten får vara en del av projektet med våra unika miljöer i vår arktiska region, säger Sandra Warg, vd Filmpool Nord. 

Läs pressmeddelandet i sin helhet nedan.

Pressmeddelande:

Apple Tree Productions producerar tv-serie för SVT baserad på författaren Kerstin Ekmans flerfaldigt prisbelönta deckare ”Händelser vid vatten”

En samproduktion med ARD Degeto och Filmpool Nord och för den internationella distributionen står ITV Studios. 

Författaren Kerstin Ekmans flerfaldigt prisbelönta deckare Händelser vid vatten blir tv-serie i sex delar som kommer att visas på SVT och produceras av Apple Tree Productions. Tv-serien samproduceras med ARD Degato i Tyskland och Filmpool Nord med stöd från EU:s mediaprogram och för den internationella distributionen står ITV Studios. 

Den internationellt Emmy och BAFTA prisbelönta vd:n för Apple Tree Production, tidigare dramachef och producent för The Killing Piv Bernth kommer att leda produktionen. Händelser vid vatten  produceras för tv och är ett premium kriminaldrama i tv-serieformat med manus skrivet av Maren Louise Käehne (Queen of Hearts, The Bridge, Borgen) och som regisseras av Pernilla August (The Legacy, A Serious Game). Marek Wieser (Darling, Tigers, The Violin Player) kommer att vara huvudfotograf och Oscarvinnaren Anna Asp (Fanny and Alexander, Wallander) står för scenografin. 

Händelser vid vatten publicerades för första gången år 1993 och har sedan dess blivit utgiven i 25 länder. Tv-serien är redan såld till DR i Danmark, NRK i Norge, YLE i Finland och RUV i Island. 

Berättelsen börjar en midsommarkväll 1970, när två turister hittas mördade i ett tält, långt upp i bergen i norra Sverige, nära den lilla staden Svartvattnet. Berättelsen korsar fyra slumpmässiga människors liv och sammanflätar deras öde på olika sätt.

Händelser vid vatten är en kraftfull berättelse där du får träffa flera unika och spännande karaktärer som får vara med om spektakulära händelser som det berättas om från flera olika vinklar. Miljön, de mörka skandinaviska skogarna stärker berättelsens olycksbådande känsla. 

Anna Cronemann, dramachef SVT säger: ”Att ta sig an en ikonisk berättelse som Händelser vid vatten innebär alltid en stor risk. Men med det vackra manuset av Maren Louise Käehne, Piv Bernth som producent och Pernilla August som regissör, är jag säker på att den här tv-serien kommer att bli något alldeles extra. Jag är också exalterad över samarbetet med ARD.”

Sebastian Lückel, chef över förvärv och samproduktioner på ARD Degeto, säger: ”Vi kunde helt enkelt inte tacka nej till att samarbeta med SVT i det här projektet när vi fick läsa ploten och se det enastående teamet som stod bakom satsningen. Vi har ett stort förtroende för Piv Bernth, Maren Louise Käehne och Pernilla August och är övertygade om att de kommer att leverera något extraordinärt som kommer att underhålla publiken på alla plattformar.”

Piv Bernth, vd Apple Tree Productions, säger: ”Vi är stolta över att vara produktionsbolaget som får göra en tv-serie av den ikoniska deckaren och vi är glada över att få arbeta med den oerhört begåvade manusförfattaren Maren Louise Käehne och regissören Pernilla August. Vi ser fram emot att tillsammans med våra samproducenter SVT, ARD Degeto, Filmpool Nord och ITV Studios få presentera tv-serien för den svenska, nordiska och internationella publiken.”

Sandra Warg, vd Filmpool Nord, säger: ”Det är ett privilegium att få samproducera det här projektet baserat på en enastående bok. Det är en lokal berättelse avsedd för en internationell publik. Den starka kreativa kraften bakom tv-serien ger de bästa förutsättningarna för ett framgångsrikt resultat. Jag är stolt över att Norrbotten får vara en del av projektet med våra unika miljöer i vår arktiska region.”

Ruth Berry, distributionschef, ITV Studios säger, ”Vi ser fram emot att ta Händelser vid vatten till marknaden. Det är en gripande internationellt känd berättelse återskapad av ett team med de bästa inom sina områden som stöttas av tre engagerade partners. Vi kunde inte vara mer glada över att representera Händelser vid vattnet på världsscenen i en tid då efterfrågan på europeisk drama är större än någonsin.”

Händelser vid vatten är den andra produktionen från ITV Studios i samarbete med Apple Tree Productions efter produktionen Equinox, en karaktärsdriven övernaturlig thriller-serie på 6 x 45 minuter, som för närvarande spelas in i Köpenhamn för Netflix. Serien har utvecklats med stöd av Creative Europe – MEDIA-programmet för Europeiska unionen.

Händelser vid vatten  tilldelades Augustipriset 1993, Svenska Deckarakademins pris 1993 och Nordiska rådets pris 1994.

För mer information:

Laura Saunders, International PR Lead, ITV Studios, +44 (0)207 157 3021, +44 7568557238,  

Om Apple Tree Productions

Apple Tree Productions är ett produktionsföretag som är etablerat i Danmark och i Sverige, som utvecklar och producerar dramaserier av hög kvalitet för nordisk och internationell publik.

Företaget grundades av Lars Hermann och Piv Bernth, som står bakom internationella framgångar som The Killing, The Legacy, Follow the Money, The Bridge, Liberty och Ride Upon the Storm. Med stöd av ITV Studios bedriver Apple Tree Productions idéer stora och små nationellt såväl som internationellt.

SVT

Sveriges Television (SVT) är det svenska allmännyttiga tv-företaget med det bredaste programutbudet av alla tv-bolag i Sverige. Vår vision är att bidra till ett mer nyfiket, informerat Sverige. Vårt mål är att skapa innehåll som engagerar, underhåller och berikar – i allmänhetens tjänst. SVT är tillsammans med public service radio (SR) det mest pålitliga svenska mediet och har ett mycket bra stöd från den svenska tv-publiken.

ARD DEGETO

ARD Degeto är ett helägt dotterbolag till ARD. Dess aktieägare är de nio tyska regionala tv-bolagen och deras reklamdotterbolag. ARD Degeto förvärvar fiktiva program för det ARD-kollektiva programmet ‘Das Erste’, för det ‘tredje programmet’ för de tyska regionala tv-bolagen (BR, HR, MDR, NDR, Radio Bremen, RBB, SR, SWR och WDR), och för 3sat, ARTE, ONE, telemedia och de andra ARD-kanalerna med specialintresse. Program förvärvas genom kontrakt och samproduktioner samt licensinköp av spelfilmer och tv-filmer samt show med redaktionellt ansvar. Dessutom erbjuder Degeto kontraktstjänster och administrativa tjänster för ARD kollektiva produktioner och institutionella förvärv. Det är också ansvariga för hantering av programinnehåll och leverans till ARD.

ITV Studios

ITV Studios är en producent och distributör av världsledande tv-program som människor inte kan få nog av. Vi underhåller miljoner människor varje dag och formar och återspeglar världen de lever i, vi är mer än tv. ITV Studios är hem för några av de bästa kreativa sinnena och skapar över 8 900 timmars originalprogram över 55 produktionsvarumärken. Vårt globala avtryck sträcker sig över 13 länder inklusive Storbritannien, USA, Australien, Frankrike, Tyskland, Norden, Italien och Nederländerna och vår globala distributionsverksamhet säljer vår katalog på över 46 000 timmar till tv-bolag och plattformar runt om i världen.

ITV Studios är en del av ITV PLC, som inkluderar Storbritanniens största kommersiella tv-bolag.


FacebookTwitterEmailLinkedIn