Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Den stora flytten – en film om Malmberget av Mats Hillblom

En stor grop breder ut sig i Malmberget som hotar att sluka hela gruvsamhället. Mats Hillblom är filmaren som följt resan på nära håll under drygt tio år. I nya dokumentären ”Den stora flytten – en film om Malmberget” skildrar han olika öden som möter olika utmaningar när ett helt samhälle ska flyttas.

Grannen Karin måste flytta på grund av rasrisken, men Krille med familj förväntas bli kvar trots att dotterns trehjuling nyss sögs ner i ett slukhål. Från sin radiostation rapporterar Aimo på sitt högst personliga vis läget med utflyttningar, nedläggningar, det politiska läget och framväxten av det nya Gällivare. Den stora flytten – en film om Malmberget är en dokumentärfilm om att bryta upp och börja om och att aldrig kunna återvända till det som en gång var ens tillvaro.
– Det har verkligen blivit en positivism kring filmen. Jag möter människor från samhället som kommer fram och tackar mig och berättar om att dokumentärfilmen berörde dem. Pratade senast igår med en man från Ludvika som bara ville säga att han sett den och tyckte den var väldigt bra, säger Mats Hillblom, som under nästan tio års tid har dokumenterat händelserna i Malmberget.
– Jag har bott i Gällivare och följt samhället från ”sotdöden” till Malmbergets försvinnande i takt med att gruvbrytningen krupit allt närmare vardagen, säger han.

När samhällsomvandlingen verkligen började ta fart föddes tankarna om en dokumentärfilm.
– När idén satt tog jag kontakt med Marianne Söderberg. Hon gillade tanken om filmen och tillsammans började vi spåna idéer. Hon skrev sedan projektbeskrivningen som jag tog med mig till SVT i Umeå och presenterade, säger Mats Hillblom.
Det hela slutade i en film som berättar om mer än bara sorg, slukhål och en stadsflytt.
–  Det händer ju något mer. Hur blir det när de flyttar och något helt nytt byggs upp. Det är den bilden jag också vill visa. Inte bara det bittra och sorgsna, säger Mats Hillblom.

Du kan just nu se Den stora flytten – en film om Malmberget på SVT-play.


FacebookTwitterEmailLinkedIn