Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Premiär för Luleå Filmfestival

Snart är det dags för den första internationella filmfestivalen i Luleå – Luleå Filmfestival, tre dagar med visningar av filmer från i princip hela världen.

– Det har varit ett stort intresse för att visa film på festivalen. Vi har fått in 550 filmer från 70 länder, säger initiativtagaren Jamshed Khan.

Innan Jamshed Khan kom till Sverige jobbade han som journalist och manusförfattare i Pakistan. När han kom till Sverige ville han fortsätta på samma bana och utbildade sig till dokumentärfilmare. Efter utbildningen regisserade han två dokumentärfilmer som visades på filmfestivaler och vann priser. Då väcktes ett annat intresse.

– Jag blev intresserad av att arrangera filmfestivaler. Eftersom jag har bott i norra Sverige i många år och det inte finns några internationella filmfestivaler här i Luleå kändes det naturligt att det var här jag skulle börja.

Jamshed tog kontakt med Katja Härkönen och Lars-Eric Larsson på Filmpool Nord och de vill gärna stötta idén på festivalen. Och nu, om några veckor arrangeras Luleå filmfestival för första gången.

– Vi kommer att visa lång dokumentärfilm, kort dokumentärfilm, featurefilm och kortfilm. Alla genrer har både en svensk och internationell kategori, berättar Jamshed Khan.

Filmerna har valts ut av en jury med två medlemmar i Luleå och två i Stockholm. Under filmfestivalen kommer det dessutom att delas ut ett 20-tal filmpriser och filmare från flera olika länder? kommer att vara på plats.

– Jag ser verkligen fram emot samtalen med filmare på scenen, berättar Jamshed Khan.

Fakta om Luleå Filmfestival:
När: 27-29 september
Var: Biograf Royal, Luleå
Läs mer här


FacebookTwitterEmailLinkedIn