Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Emma ska filma en norrbottnisk dagbok om Corona-tiden

Våra avstånd av Emma Wiggefors är den film som Filmpool Nord vill samproducera inom dokumentärkortfilmssatsningen LUFTKRAM. Filmpool Nord och Sparbanken Nord – framtidsbanken initierade satsningen i slutet av mars.

Syftet med LUFTKRAM var att ta fram en norrbottnisk berättelse, en konstnärlig synvinkel på den här Corona-tiden i form av en kort dokumentärfilm. Totalt skickades nio ansökningar in och en stod slutligen som vinnare. 

– Den här Corona-tiden har varit en ansträngd tid för oss alla, men samtidigt helt unik. Vi har aldrig upplevt något liknande. Det kändes viktigt att initiera den här satsningen och på så sätt låta någon dokumentera och berätta sin historia om den här tiden. Vi fick in många intressanta ansökningar men valde Emma Wiggefors film Våra avstånd, som är en spännande hybrid. Hon kommer att blanda dokumentära berättelser med fiktiva associationsbilder. Emma är en alldeles ny regissör och det kändes också roligt att satsa på en norrbottnisk talang, säger Katja Härkönen, konsulent för kort fiktion och dokumentärfilm vid Filmpool Nord.

Emma Wiggefors bor i Luleå och har bland annat studerat konst på Sunderby konstskola och journalistik, skrivande på Fridhems Folkhögskola. Hon har också skrivit manus till Maxida Märaks senaste musikvideor samt arbetat som regiassistent i hennes musikvideor. Våra avstånd är Emmas debutregi inom dokumentärfilm. Dokumentären kommer att bli en Corona-dagbok som kombinerar flera dokumentära norrbottniska berättelser med fiktiva bilder.

– Jag har inte riktigt smält det här ännu men är otroligt glad. Jag vågade inte hoppas för mycket då jag verkligen gick in helhjärtat i det här projektet. Det är ett viktigt jobb och det är väldigt roligt att Filmpool Nord satsar på att göra en dokumentär om det som händer nu och samtidigt göra något konstnärligt av det. Det känns jättespännande samtidigt som det också är ett stort ansvar att skapa något som representerar allas känslor under den här tiden, säger regissör Emma Wiggefors.

Filmpool Nord investerar 150 000 kronor som samproduktionsinsats i Emma Wiggefors kortdokumentär Våra avstånd, som produceras via produktionsbolaget Åhlin Produktion AB. Dokumentären blir ungefär 10 minuter lång och förväntas vara färdig i början av nästa år. 

Dokumentärkortfilmssatsningen LUFTKRAM finansieras av Filmpool Nord i samarbete med Sparbanken Nord som en del av vårt långsiktiga samarbete som pågått sedan år 2017.


FacebookTwitterEmailLinkedIn