Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Filmpool Nord bjuder på lokalproducerat i TV-soffan

Lokalproducerad kortfilm hemma i TV-soffor runt om i Norrbotten, det blir verklighet när Filmpool Nord ställer om i pandemins år 2020. Dessutom bjuds det på en Norrbottenspremiär. 

– Att låta norrbottningarna möta lokalproducerad filmkonst är en del av Filmpool Nords uppdrag. Det har vi bland annat gjort genom ”Filmpool Nord på turné” där vi under 2019 hade 16 visningar i åtta kommuner. Vi visade bl. a film på några av länets sjukhus men även i Boden, Korpilombolo, Arjeplog och till och med på Kebnekaise fjällstation. Som det ser ut nu är det svårt med en turné, men coronaviruset ska inte stoppa möjligheten att se våra kortfilmer, säger Sandra Warg, vd för Filmpool Nord.

Den 3 juni, 19.00, blir det alltså premiär för en digital variant av Filmpool Nord på turné, då alla som hittar till filmpoolens hemsida har möjlighet att ta del av tre kortfilmer. Ciceron för visningen – precis som under förra årets turné i Norrbotten – blir Lena Callne, projektledare för Filmpool Nord på turné.

– Jag har tidigare varit en högst ordinär filmkonsument. Det innebär att jag sett storfilmer på bio och så förstås filmer som sänts i TV. Välproducerade kortfilmer från Norrbotten har gått helt under min radar. Nu har jag fått upptäcka en ny kultur- och underhållningssfär som många fler skulle ha glädje av. Det gäller bara att upptäcka den. Digitala Filmpool Nord på turné är en chans att få göra det hemifrån TV-soffan, säger Lena Callne. 

Under den första digitala visningen av Filmpool Nord på turné visas kortfilmerna ”I väntan på döden” av Lars Vega Persson och Isabelle Björklund och ”I will always love you Kingen” av Amanda Kernell, känd för sina långfilmer Sameblod och Charter. Dessutom blir det en Norrbottenspremiär den 3 juni: ”Vill mer”, av Bo Johan Sörensen.


FacebookTwitterEmailLinkedIn