Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Kostymdesignern Viktoria Mattila vann Filmsparken 2022 

Nu har det årliga priset “Filmsparken” delats ut. Årets pristagare är kostymdesignern Viktoria Mattila från Luleå.

Filmsparken är ett årligt pris som delas ut av Luleå kommun, Sparbanken Nord och Filmpool Nord. Priset har delats ut sedan 2003 till en insats eller person som är på väg framåt inom film eller filmkultur i Norrbotten. Priset är 30.000 kronor och en miniatyrspark. Årets Filmspark delades ut på filmarbetarträffen på Filmpool Nord tisdag kväll 29 november.

Motiveringen till årets pris lyder:
”I år vill vi ge Filmsparken till en person som förknippas med orden ”ordning och reda”. Hon har arbetat med över 50 filmer och tv-serier – ett riktigt proffs och en respekterad arbetskamrat. Hon är filmernas doldis, eftersom arbetet alltid är så skickligt genomfört att det smälter in i filmberättelser och karaktärernas personlighet. Hennes arbete kan ta oss till sagovärldar, pingis-matcher, romska hem eller andra tider, som 1930-talet. En tanke på Isdraken gör henne alldeles varm, eftersom kärleken och själsvännen hittades under inspelningen i Älvsbyn. Ett par knallgula skor eller ett kardborreband får hennes hjärta slå fortare. Den här briljanta personen har förvandlat Anki Larsson till Berit Blomkål och Olof Wretling till herr Gurka. Hon är också känd för att kunna gömma ylleställ under rollkostymerna i den bitande kylan i Norrbotten. Hon har arbetat med filmer som Sameblod, Flocken, Krakel Spektakel och Ping-pongkingen. Nyligen skapade hon kostymer till Jon Blåheds tv-serie Fake Patient. Årets Filmsparkvinnare är kostymdesignern, the one and only Viktoria Mattila. Stort grattis Viktoria!”
– Oj, det här var väldigt oväntat! Det betyder jättemycket. När jag tittar tillbaka på dem här 26 åren inser jag att jag har hunnit göra en hel del. Jag tar inget för givet och lär mig hela tiden nya saker. Så det är klart att det är roligt med uppskattning, man lägger trots allt ner sin själ i varje projekt och det är väldigt roligt att bygga karaktärer och försöka få det att kännas som att det är helt naturligt, tittaren ska helst inte tänka så mycket på kläderna,  säger Viktoria Mattila.

Viktoria Mattila är en kostymdesigner med ett eget företag VM Design i Luleå. Hon är uppvuxen i Piteå, men bor nuförtiden i Luleå. Viktoria Mattila har en lång och gedigen karriär: hon startade som kostymassistent år 1996, men har sedan år 2000 arbetat som kostymdesigner i över 50 filmer och tv-serier. Mattila arbetar också med teater, show och dans. Inom film har hon designat kostym bland annat till Sameblod (Amanda Kernell, 2017), Flocken (Beata Gårdeler, 2015), Krakel Spektakel (Elisabeth Gustafsson, 2014) och Ping-pongkingen (Jens Jonsson, 2008). Senaste har hon arbetat med Jon Blåheds tv-serie Fake Patient, som alldeles nyligen spelades in i Luleå och Umeå. 

Läs mer om Viktoria Mattilas arbete:
https://www.nordicwomeninfilm.com/person/viktoria-mattila/
https://www.imdb.com/name/nm0560315/  

För mer information, kontakta
Katja Härkönen, filmkonsulent, Filmpool Nord: 070-663 22 17
Viktoria Mattila, kostymdesigner, VM Design: 070-131 37 89

Tidigare vinnare av Filmsparken:
2021 Jimmy Sundin, fotograf, klippare och regissör
2020 Emma Skoog, scenograf och regissör
2019 Tony Österholm och Andreas Emanuelsson, producenter på Iris Film AB
2018 Lotta Lennartsdotter, regissör, producent, Boden
2017 Jens Lundman, platschef, location scout
2016 Gunilla Bresky, dokumentärfilmsregissör
2015 Göran Emerius, naturfilmsregissör
2014 Lena Winther, sminkör, kostymör, rollbesättare
2013 Jonas Selberg Augustsén, regissör, manusförfattare
2012 Anders Durvall, kursansvarig Film- & TV-produktion på Kalix Folkhögskola
2011 CMiT – Centrum för Media och IT i Piteå
2010 Lena Lahti, stillbildsfotograf, platsletare, castare och Norrbottensexpert
2009 Mitra Sohrabian, animatör och dokumentärfilmare och Valentina Svensson, tv-regissör och dokumentärfilmare
2008 Ingela Lekfalk, dokumentärfilmsregissör, radioproducent
2007 Arjeplogs Filmfestival Tro, film och kärlek
2006 Susanne Karlsson, produktionsledare
2005 Magnus Fredriksson, animatör
2004 Anette Winblad, regissör
2003 Jan-Olof Grankvist, filmare


FacebookTwitterEmailLinkedIn