Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Fariba Haidari vann en Guldbagge för bästa kortfilm!

Under måndagen 15 januari ägde Guldbaggegalan rum på Cirkus i Stockholm. På plats fanns regissören och Pitebon Fariba Haidari som blev väldigt överraskad när det stod klart att hon vunnit en Guldbagge för bästa kortfilm med ”Leila”. Det är för första gången en norrbottnisk regissör vinner en Guldbagge för sin kortfilm. Vi når Fariba tre dagar senare när hon precis haft visning av filmen på Tromsö internationella filmfestival.
– Wow, jag är jätteglad! Jag trodde verkligen inte det här, säger Fariba Haidari.

Vad betyder ett sånt här pris för dig?
– Det betyder mycket för mig och hela teamet, för det var verkligen inte lätt att göra filmen. Det känns som att vi kunde berätta Leilas historia på ett bra sätt under en kort tid. Det har varit många fina reaktioner, reportage och gratulationer – även från afghaner som inte bor i Sverige.

Varför var det viktigt för dig att lyfta Leilas historia?
– Det var Leilas budskap till de andra unga transpersonerna i Afghanistan; att vara starka och kämpa för sina rättigheter. Jag kände ett ansvar att visa hennes liv som ger mod och styrka, till de andra. Leila har blivit misshandlad nästan hela livet och såren är störst i hennes själ. Att hylla henne kan minska hennes smärta lite tänker jag.

Vad väntar för dig framöver?
– Jag hoppas att jag får mer energi av det här priset och kan öka takten för framtida filmprojekt!

Dokumentären ger en otrolig inblick i den charmiga 64-åriga transkvinnan Leilas tillvaro i Afghanistan: Leila äter, shoppar och går till badhuset, men stöter ständigt på motstånd. Här skildras situationer och dialoger inifrån Afghanistan innan talibanerna återtog makten. Trots att varje vardagsting är en kamp utstrålar Leila värme och samtalar öppenhjärtigt med alla hon möter.

Leila är producerad av Antonio Russo Merenda på Ginestra Film i samproduktion med Filmpool Nord, med stöd av Svenska Filminstitutet och i samarbete med SVT.

Leila finns att se på SVT Play.


FacebookTwitterEmailLinkedIn