Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Filmpool Nord på turné

Nattfestivalen i Korpilombolo blir årets sista destination för Filmpool Nord på turné. Under två dagar, den 3-4 december, blir det såväl allmänna visningar som film för mellanstadieelever och på äldreboendet Tallgården.

Det blir en vinterbukett av filmer som jag ser fram emot att presentera för publik i alla åldrar, säger projektledaren Lena Callne, som satt ihop filmprogrammet i samråd med Korpilombolos eldsjäl och skapare av Nattfestivalen, Linnéa Nylund.

Den 3:e december blir det dels science fiction för årskurs 4-5 i Korpilombolo som får ta del av äventyret Ensamma i rymden; dels en allmän visning av Turpa kiini minun haters.

Det känns som ett självklart val att visa Turpa Kiini minunhaters på Nattfestivalen i Korpilombolo; en film som handlar mycket om identiteten som tornedaling, säger Lena Callne som själv har rötterna i Tornedalen och hoppas på intressanta samtal efter filmen.

Under onsdagen den 4 december bjuds de äldre som bor på Tallgården på två naturfilmer i kortformat: Filmen om vallhunden Garm och Ristikettu – korsräv och utter.

På eftermiddagen och kvällen den 4 december handlar det på två olika ”filmpaket” kl 16 respektive kl 18 i Medborgarhuset, ett nav i Korpilombolo under Nattfestivalen.

Eller för den som orkar kan man ju faktiskt se alla filmerna på raken, lite som ett visuellt halvmaraton i biomörkret i Korpilombolo! Det blir två kortfilmer och två dokumentärer som handlar om två stora berättare. Den ena handlar om den första TV-reportern i norr, Eric Forsgren och den andra om journalisten och författaren Ester Blenda Nordström. De levde i olika tidsperioder men har det gemensamt att de båda var pionjärer i sitt berättande, inte minst när det handlar om livet här i norr. För mig som journalist känns det förstås extra inspirerande att få lyfta fram filmer om två förebilder i berättarkonst, konstaterar projektledaren för Filmpool Nord på turné, Lena Callne.


FacebookTwitterEmailLinkedIn