Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Jimmy Sundin vann Filmsparken 2021!

Nu har det årliga priset “Filmsparken” delats ut. Årets pristagare blev fotografen, klipparen och regissören Jimmy Sundin.

Filmsparken är ett årligt pris som delas ut av Luleå kommun, Sparbanken Nord och Filmpool Nord. Priset har delats ut sedan 2003 till en insats eller person som är på väg framåt inom film eller filmkultur i Norrbotten. Priset är 30.000 kronor och en miniatyrspark. Årets pristagare trodde att han skulle till ett vanligt produktionsmöte på Filmpool Nord tisdag 14 december, men överraskades med en prisceremoni. 

Motiveringen till årets pris lyder:

I år vill vi ge Filmsparken till en ambitiös person som alltid vill nå perfektion i sitt arbete som fotograf, klippare och regissör. Årets Filmsparkvinnare har studerat film på Kalix Folkhögskola och regisserade redan då en skicklig examensfilm, Expedition Sweden, som snart kommer visas på SVT. I början av sin karriär charmerade vinnaren hela filmteamet med sin bakomfilm till den svartvita Arthouse-filmen Sophelikoptern. Filmsparkvinnaren är en anpassningsbar person som kan filma allt från en dansfilm till en fiktiv långfilm. Han är också en bra pedagog och har arbetat som mentor till filmintresserade ungdomar. Den Guldbaggenominerade debutlångfilmen Inland är den första fiktiva långfilmen, som vinnaren har både fotat och klippt. Årets vinnare är även känd för dokumentärer som Maj Doris, Baddjelannda, Greven och den längre fiktionen Turpa kiinni minun haters. Arbetet som fotograf har tagit honom till höjder på Maj Doris hustak i Parenjarka, finkan i Turkiet och bastun i Tärendö. I sin roll som regissör arbetar han just nu med två korta dokumentärer på samiska och är i startgroparna med en ny äventyrsdokumentär.
– Jag misstänkte verkligen ingenting när jag klev in i dagens möte så man kan säga att jag blev lite paff men självklart jätteglad. Det är alltid roligt att bli uppskattad för det man gör. Stundtals är det här en tuff bransch och jag ifrågasätter ibland om det är värt det. Ett sånt här pris är ett kvitto på att jag gör ett bra jobb och det ger verkligen motivation till att fortsätta. Så det här var superkul, säger Jimmy Sundin.

Norrbottningen Jimmy Sundin är fotograf, klippare och regissör med flera kortfiktioner och dokumentärer i bagaget. Han har också både filmat och klippt långfilmen Inland. Nu har han åter igen tagit klivet över till regi och ska göra en längre äventyrsdokumentär i Sarek. 

Läs mer om Jimmy Sundins arbete:
https://www.imdb.com/name/nm7204586/
https://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=person&itemid=466935 

Tidigare vinnare av Filmsparken:
2020 Emma Skoog, scenograf och regissör
2019 Tony Österholm och Andreas Emanuelsson, producenter på Iris Film AB
2018 Lotta Lennartsdotter, regissör, producent, Boden
2017 Jens Lundman, platschef, location scout
2016 Gunilla Bresky, dokumentärfilmsregissör
2015 Göran Emerius, naturfilmsregissör
2014 Lena Winther, sminkör, kostymör, rollbesättare
2013 Jonas Selberg Augustsén, regissör, manusförfattare
2012 Anders Durvall, kursansvarig Film- & TV-produktion på Kalix Folkhögskola
2011 CMiT – Centrum för Media och IT i Piteå
2010 Lena Lahti, stillbildsfotograf, platsletare, castare och Norrbottensexpert
2009 Mitra Sohrabian, animatör och dokumentärfilmare och Valentina Svensson, tv-regissör och dokumentärfilmare
2008 Ingela Lekfalk, dokumentärfilmsregissör, radioproducent
2007 Arjeplogs Filmfestival Tro, film och kärlek
2006 Susanne Karlsson, produktionsledare
2005 Magnus Fredriksson. animatör
2004 Anette Winblad, regissör
2003 Jan-Olof Grankvist, filmare


FacebookTwitterEmailLinkedIn