Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Norrbottniska kortfilmer prisbelönade

Novemberfestivalen i Trollhättan är Sveriges nationella arena för unga filmare. Under årets festival, 25-26 november, visades drygt 60 kortfilmer från 19 olika regioner och även några internationella filmer.

Glädjande nyheter är att Norrbotten kammade hem 2 priser!

vinnare novemberfestivalen den nya vardagen
André Palm, Jakob Larsson och Isak Laestadius

Andrapris mellanvikt – ”Den nya vardagen” av Jakob Larsson, André Palm och Isak Laestadius

Motivering: En film som inte behöver några repliker för att förmedla känslor. Den behöver ingen handling för att berätta en historia. Den ångest, frustration och isolering som vi alla har känt under pandemiåren har filmskaparna förvandlat till kreativitet, och skapar en ordlös resa där språket är dans och där kameran själv blir en del av en medryckande koreografi.
– Vi var mållösa! Att komma på en andraplats hade vi verkligen inte räknat med och vi tyckte att det kändes väldigt mäktigt att en liten produktion från Boden kunde göra bra ifrån sig i en sådan stor tillställning med så många andra bra filmer. Det kändes överväldigande helt enkelt. I och med att filmen inte innehåller några verbala uttryck utan endast musik och rörelser kände vi att vi ville ha mycket dynamik i bilderna för att ändå göra filmen levande. Därför satte vi upp en koreografi för själva kameran så den nästan blev som den fjärde personen i filmen. Detta har uppskattats mycket av publiken och vi fick beröm för just fotot och klippningen.

vad du egentligen känner liv kåreborn
Liv Kåreborn

Bästa skådespelare – Carita Ivanova i ”Vad du egentligen känner” av Liv Kåreborn.

Motivering: Denna skådespelare imponerar oss med sitt hudnära karaktärsporträtt som fångar en mångbottnad emotionell komplexitet, utan att någonsin spela över. Vi ser fram emot att få se mer av den här talangfulla aktören i framtiden.
– Det kändes otroligt roligt att Carita vann pris för bästa skådespelare för sin roll i min film. Vi jobbade så bra tillsammans och filmen hade inte blivit vad den blev utan henne. Filmen togs emot väldigt bra, mitt mål var att göra en film som bidrar till ökad representation för hbtq-personer, jag tror att det är något som många uppskattar och saknar idag, säger Liv Kåreborn.

Carita Ivanova Vad du egentligen känner
Carita Ivanova


FacebookTwitterEmailLinkedIn