Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Kristallenvinnare

Måndagen den 28 augusti ägde den 19:e upplagan av Kristallengalan rum på Cirkus i Stockholm där 23 statyetter delades ut. Årets gala leddes av Mark Levengood och Kristina ”Keyyo” Petrushina.

Händelser vid vatten i regi av Mikael Marcimain vann Kristallen för Bästa tv-drama och var nominerad i flera kategorier – Årets tv-drama, Årets kvinnliga huvudroll (Asta Kamma August), årets manliga huvudroll (Rolf Lassgård), Årets biroll (Liv Mjönes och Magnus Krepper) var nominerade i kategorin årets biroll.

Den kraftfulla berättelsen Händelser vid vatten tar sin början en midsommarkväll 1970, när två turister hittas mördade i ett tält, långt upp i bergen i norra Sverige, nära den lilla staden Svartvattnet. Den bygger på romanen av Kerstin Ekman och har producerats av Apple Tree Production, Filmpool Nord, SVT och ARD Degeto.

Historjá -stygn för Sápmi i regi av Thomas Jackson kammade hem priset för Årets dokumentärprogram. En poetisk och drabbande skildring av den samiska konstnärinnan Britta Marakatt-Labba. Hennes konst beskriver den samiska kulturen, idag och historiskt, och om samernas rennäring, som i grunden hotas av den globala klimatkrisen.

Historia - Stygn för Sampi
Årets dokumentärprogram


FacebookTwitterEmailLinkedIn