Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

LUFTKRAM – en kort dokumentärfilm om människor i covid-19 tiden

Filmpool Nord och Sparbanken Nord – framtidsbanken initierar dokumentärkortfilms-satsningen LUFTKRAM. Syftet med satsningen LUFTKRAM är att ta fram en norrbottnisk berättelse, en konstnärlig synvinkel på den här Corona-tiden i form av en kort dokumentärfilm om den här ansträngda tiden vi lever i just nu.

Många av oss jobbar hemifrån, våra tonårsbarn är hemma från skolan, våra äldre släktingar befinner sig i karantän, hela livet påverkas, konkurser, permitteringar, digitala möten, vi har kanske familjemedlemmar utomlands som vi inte få träffa, härbärgen stängs, sociala medier fylls med Corona-skämt och människor dör. Allt är upp och ner. Kärlek till medmänniskor blandas med egoism.

Vilken berättelse vill du lyfta fram?  Din längtan efter att krama mamma? En hypokondrikers sanna mardröm? Eller den norrbottniska youtuberns perspektiv?

Filmen kan vara en ren dokumentär eller en hybrid som leker med olika former som fiktion, animation eller en film med experimentella partier.

Vi väljer en kort dokumentärfilm som kommer att få 150 000 kronor som samproduktionsinsats från Filmpool Nord. Flera bra projekt som söker till satsningen kan också förverkligas, men då via vår ordinarie ansökningsprocedur.

Vi uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens instruktioner under research- och produktionstiden: https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset

 

Vem kan söka?
Insatsen kan sökas av en norrbottnisk producent/regissör där minst en av det sökande teamet (producent/regi/manus/ fotograf/klippare) har gjort minst en väl genomförd och konstnärligt intressant dokumentärfilm, kort fiktion eller motsvarande från annan konstart.

Med norrbottnisk producent/regissör avses en person som när ansökan beviljas är bosatt i Norrbotten eller har ett bolag/enskild firma med säte i Norrbotten.

Vi vill gärna ha kvinnliga sökande.

För vad kan man söka?
Insatsen går att söka för produktion av en kort dokumentärfilm- eller hybridfilm på max 9,5 minuter och som ge en bild av livet i tiden som färgas av Corona-viruset. Vi söker konstnärliga filmer, inte informationsfilmer.

Finansiering
Filmpool Nord investerar 150 000 kronor in i en dokumentärfilm utan krav på annan finansiering.

Ytterligare finansiering accepteras så länge det inte påverkar villkoret att leverera en färdig film senast under sommaren 2021.

Vilka villkor måste uppfyllas?
För att kunna söka insats måste projektet vara formulerat i en projektbeskrivning och man lämnar in en komplett ansökan enligt hemsidans ansökningsformulär. Skicka gärna in rörligt research-material (även material filmat med en mobil fungerar).

Filmen ska levereras senast sommaren 2021.

För utbetalning av insatsen krävs att mottagaren är en enskild firma eller annan bolagsform.

Ansökningar som inte uppfyller villkoren behandlas inte.

När och hur ansöker man?
Deadline för ansökan är den 18:e maj 2020.

Besked om vilket projekt som valts ut kommuniceras senast 15 juni 2020.

Ansökan görs via hemsidans ansökningsportal och ansökan för produktion av dokumentärfilm: https://filmpoolnord.se/ansokan-dokumentarfilm/ Skriv innan filmens titel ”LUFTKRAM”.

Hur bedöms ansökan?

Insatsen fördelas utifrån en bedömning av:

  • filmens originalitet
  • hantverksskickligheten i genomförandet
  • förutsättningar för genomförande

För mer information kontakta
Katja Härkönen, konsulent för kort fiktion och dokumentärfilm,
Filmpool Nord
[email protected]
070-663 2217

 

LUFTKRAM kortfilmssatsningen finansieras av Filmpool Nord i samarbete med Sparbanken Nord som en del av vårt långsiktiga samarbete som pågått sedan år 2017.


FacebookTwitterEmailLinkedIn