Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Norrbottenspremiär för Ur spår – bakom kulisserna med Mårten Klingberg

Dramakomedin Ur spår med Fredrik Hallgren och Katia Winter i huvudrollerna är regisserad av Mårten Klingberg och har Norrbottenspremiär på Biograf Royal i Luleå 27 januari. Filmpool Nord är en av samproducenterna och vi har tagit ett snack med Mårten Klingberg om filmen som bland annat spelats in i Luleå. 

Kärlek och relationer med Vasaloppet som gemensam nämnare. Så kan Ur spår sammanfattas, filmen som handlar om ett syskonpar som har helt olika utmaningar i livet, men som båda ska ta sig an Vasaloppet. Filmen regisseras av Mårten Klingberg (Min pappa Marianne) och för manus står Maria Karlsson (Snabba Cash).
– Tonaliteten i Ur spår är väldigt lik tonaliteten som finns i alla mina filmer. En dramakomedi där man blandar högt och lågt, skratt och gråt, säger Mårten Klingberg som föll för storyn då han kan relatera till filmens idrottsliga perspektiv.
– Jag höll på med långdistanslöpning och triathlon på ambitiös nivå för inte allt för länge sedan. När jag var ute ur den där bubblan av stenhård träning och tävling reflekterade jag över varför gör man sånt här, varför tillgriper vissa personer träning i extrem form, finns det något man flyr ifrån och isåfall vad? Så när idén att göra något på Vasaloppet kom tänkte jag att det borde vara ungefär samma sak. Karaktären Daniel (Fredrik Hallgren) hade kunnat göra något liknande fast i någon annan idrott, triathlon exempelvis. Sedan har han motsatsen i syrran Lisa (Katia Winter) som inte alls är samma typ som Daniel. Jag hoppas och tror att filmen kan bli bred just tack vare det dubbla perspektivet.

Inte utan utmaningar
Ur spår började spelas in i februari 2020, precis lagom till att covid-19 svepte in över landet och det har minst sagt varit en annorlunda resa.
– Pandemin kom som en lavin och jagade oss genom inspelningen med fler och fler begränsningar allt eftersom tiden gick. Normalt sett, om en skådis är sjuk, så filmar man ändå i och med att det är väldigt dyrt att ställa in en filmdag. Plötsligt kunde vi inte göra det utan försökte istället kasta om i schemat och lösa det på olika sätt för att det inte skulle bli för kostsamt. En annan sak som ställde till det var att statistantalet begränsades, i synnerhet inomhus. Min pappa Marianne, som jag var bioaktuell med samtidigt som inspelningen av Ur spår började, tog en större smäll då biograferna stängde. Ur spår har, ta i trä, inte straffats på det sättet men har däremot skjutits upp ett år. Det är en skakig situation helt enkelt.

Hjälpsamma norrlänningar
Filmen utspelar sig i Dalarna och Stockholm men är inspelad i tre regioner – Stockholm, Dalarna och Norrbotten. Något som bidrog till ytterligare utmaningar.
– När vi spelade in i Luleå filmade vi scener som skulle utspela sig i både Stockholm och i Dalarna, så i vissa fall behövde vi jättemycket snö och ibland behövde vi ingen snö alls. Det var en stor utmaning men vi fick otroligt fin hjälp från Luleåborna. De flesta av scenerna där vi behövde mycket snö i skidspåren är inspelade på Ormberget. Vid ett annat tillfälle spelade vi in en scen utanför en skola i vad som skulle föreställa en förort i Stockholm. Men skolgården i Luleå var helt snötäckt så för att få det att se ut som ett dystert december i Stockholm skrapades snön bort och några ton grus östes ut. Det löste sig jättefint och det kan jag säga, att jag fick en väldigt positiv bild av Luleå med omnejd. Den här lite typiska schablonbilden av att norrlänningar skulle vara tystlåtna märkte jag inte alls. Folk var väldigt sociala, vänliga och hjälpsamma och det är vi verkligen tacksamma för.

Det bästa av två världar
Mårten Klingberg är skådespelare i grunden och utexaminerades från Teaterhögskolan i Stockholm 1993 men ganska snart blev han mer intresserad av arbetet bakom kameran och antogs så småningom till manusutbildningen för film och TV på Dramatiska Institutet. Därefter väntade regiutbildning och det är i första hand det han sysslat med de senaste 20 åren.
– Men jag är med i alla mina egna filmer. Det är kanske ingen vanlig kombination men jag är ju skådespelare i botten och tycker att det är så otroligt roligt att spela de här dryga gubbarna, skamlösa människor som bara ser till sina egna behov. Man vill tro att det är karaktärer som ligger långt ifrån en själv men av någon anledning är det alltid såna roller jag får, skrattar Mårten Klingberg som spelar dalmasen Niklas i Ur spår.
– Det är en utmaning i och med att skådespeleri och regi är varandras motsatser. Skådespeleri handlar om att förlora sig i situationen och inte se den utifrån, då är man inte närvarande. Regi är tvärtom, då ska man se och uppfatta varenda liten detalj och leda arbetet vidare tagning för tagning.

Till sist undrar nog de flesta, är det möjligt att göra en film om Vasaloppet, utan att ha åkt Vasaloppet själv?
– Ha! Det har jag faktiskt! Jag förstod att många skulle undra över det så jag såg till att åka det i fjol. Jag hade nyligen höftopererat mig och inte stått på ett par skidor på 25 år, så förutom att jag behövde hjälp med bindningen i startfållan gick det helt okej. Men sista tre milen fick jag bita i lite.

Mårten Klingberg kommer att närvara vid Norrbottenspremiären av Ur spår på Biograf Royal 27 januari, tillsammans med skådespelare och producenter. Ur spår har biopremiär i landet 28 januari.


FacebookTwitterEmailLinkedIn