Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Premiär på vita duken för Mellanrum

Salongen i Blå Forell, Gällivare var märkbart fylld av känslor när eftertexterna rullade för Johan Tjärnbergs dokumentär Mellanrum. Även om den visats på SVT var det nu premiär på vita duken.

– Jag blev själv berörd och det var starkt att känna hur publiken också påverkades, säger Johan Tjärnberg som i dokumentären skildrar den gemensamma kampen mot mammans Alzheimer.

För publiken berättade han inledningsvis om relationen med sin mamma som varit komplicerad, men hur sjukdomen – trots dess stora känslomässiga utmaningar – förde dem närmare varandra. Att han valde att dokumentera när sjukdomen drabbade hans mamma var tack vare ett infall.

– Jag kom på det under en lunch med en kompis. Vi pratade om våra föräldrarelationer och min mamma var redan en bit in i sjukdomen då. Jag hade börjat filma på hobbynivå och fick bara ett infall utifrån att jag ville ta vara på den tid vi hade kvar och jag ville fånga det som var kvar av vår relation och utforska det. På ett märkligt sätt blev vår relation bättre med sjukdomen och den tid vi fick tillsammans de sista åren. Det är jag väldigt glad över, att jag flyttade hem och tog hand om henne och att jag gjorde det här projektet med henne.

Johan Tjärnberg
Johan Tjärnberg.

Johan Tjärnberg passade också på att berätta vad titeln Mellanrum egentligen betyder.

– Den syftar just på relationer vi har. En del känns öppna och fria medan andra kan vara tajta på ett kvävande sätt. Jag hoppas filmen ger publiken chans att reflektera över sina egna relationer.

Filmen hade sin premiär på vita duken i Gällivare, som en del av konceptet Filmpool Nord på turné. Den går fortfarande att se på SVT-play.

 


FacebookTwitterEmailLinkedIn