Succé för Filmpool Nords talangsatsning
– Plötsligt känns det som om det omöjliga blivit möjligt, konstaterar deltagaren Liv Kåreborn, när hon summerar Filmpool Nords talangsatsning Ung❤️Film. Kursen avslutas lördagen den 15 maj med premiärvisning av de fyra kortfilmer som producerats under våren.
I februari startade Fimpool Nord en filmkurs riktad till filmintresserade norrbottningar mellan 17 – 25 år. Kursdeltagare har tagit del av föreläsningar om idé, manus, regi och foto. Målsättningen för kursen som finansierats av Kulturrådet, var att ge grunden till filmskapande, men framför allt att inspirera till fortsatta studier och arbete inom filmbranschen.
– Vi behöver verkligen fånga upp talanger till filmbranschen här i Norrbotten säger Sandra Warg, vd för Filmpool Nord, och det känns som om vi kommit en bra bit på vägen med den här kursen.
Liv Kåreborn, 25 år, från Luleå är en av de 13 unga norrbottningar från Kiruna, Kalix, Boden, Luleå och Piteå som gått kursen.
– Jag har alltid varit intresserad av filmskapande men det har känts som en omöjlig bransch. Nu känns det tvärtom som om det plötsligt finns 1000 möjligheter. Förutom att erfarenheten av att regissera var några av de roligaste och mest inspirerande timmar jag någonsin upplevt så har jag hittat möjliga vägar till en fortsättning i branschen, säger Liv Kåreborn som till vardags pluggar till civilingenjör men hoppas kunna kombinera den framtida yrkesrollen med sin passion för filmskapande.
Muhammed Ibrahimi, Boden, fotograf i det team som jobbade med Som Tinnitus under Filmpool Nords talangsatsning Ung❤️Film.
Bland andra har regissören Ted Kjellsson och fotografen Jimmy Sundin varit föreläsare och mentorer under kursen Ung❤️Film, som av pandemiskäl varit helt digital. Den enda fysiska träffen var en intensiv inspelningshelg, som nu resulterat i fyra kortfilmer.
– Jag är imponerad av hur filmteamen jobbade effektivt och kreativt, som om de känt varandra länge trots att vi bara träffats digitalt tidigare, säger Ted Kjellsson som under våren även regisserat Lasse-Majas detektivbyrå i Norrbotten. Han var även den som valde ut vilka manus som skulle filmatiseras.
– Alla kursdeltagare skrev manus och flera av dem skulle ha hållit för filmatisering, men jag valde ut fyra som gav prov på olika genrer och dessutom var praktiskt genomförbara under begränsad tid.
Karl Bäckströms Schack ger begreppet “dålig förlorare” en ny dimension; Mira Sundlöfs Som Tinnitus fångar syskonkärlek i en dysfunktionell familj; Aron Lindtröms Förföljd skapar puls och igenkänningsfaktor medan Sars Raffalskis Monstret under sängen pendlar mellan skratt och obehag. Gemensamt för alla fyra filmer är att det handlar om starka känslor i ett kompakt format; premisserna var att filmerna skulle bli max tre minuter.
– Det är mycket spänning och förväntan i luften inför lördagens premiär, inte minst från min sida. Det har varit en ynnest att hänga med under processen, säger kursens projektledare Lena Callne.
För mer information och kontaktuppgifter till kursdeltagare/föreläsare: Lena Callne, projektledare 070-1088684