Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Andreas Emanuelsson och Tony Österholm får Filmsparken 2019

Med motiveringen: 

”Årets Filmspark går till två personer som har arbetat stenhårt för den norrbottniska filmen – i både dokumentärt och fiktivt format. För ett och ett halvt år sedan förenades dessa två i det gamla fängelset Vita Duvan i Luleå och började skapa magi. Helt lagligt. I den nya konstellationen har dessa två bland annat producerat filmerna Turpa kiinni minun haters och Inland. Och vinnarna är Andreas Emanuelsson och Tony Österholm, BD Film”. 

Grattis, hur känns det? 

– Det här kom som en överraskning men det känns såklart underbart att få ta emot det här fina priset, säger Andreas Emanuelsson, BD Film. 

Hur skulle du sammanfatta er första tid med BD Film? 

– Vi startade BD Film för 1,5 år sedan och om en månad har vår första långfilm Inland premiär. Det har verkligen varit en bra start som har gått i rekordfart, säger Tony Österholm, BD Film. 

Mer information om vinnarna:
Tony Österholm har tidigare jobbat som ljudläggare på LjudBang och har nu tagit klivet till producentskap. Andreas Emanuelsson är en erfaren producent som tidigare har arbetat på Art & Bob i Stockholm. Tillsammans har de startat produktionsbolaget BD Film i Luleå. 

Mer information om priset Filmsparken:

Priset Filmsparken har delats ut sedan 2003 till en insats eller person som är på väg framåt inom film eller filmkultur i Norrbotten. Priset är 30 000 kronor och en miniatyrspark. Filmsparken delas ut av Luleå kommun, Filmpool Nord och Sparbanken Nord – Framtidsbanken. Prissumman är i år 40 000 kronor. 

Tidigare vinnare av Filmsparken:

2018 Lotta Lennartsdotter, Boden

2017 Jens Lundman, platschef, location scout 

2016 Gunilla Bresky, dokumentärfilmsregissör

2015 Göran Emerius, naturfilmsregissör

2014 Lena Winther, sminkör, kostymör, rollbesättare

2013 Jonas Selberg Augustsén, regissör, manusförfattare 

På bilden från vänster Erika Mattsson, verkställande tjänsteman Sparbanken Nord – Framtidsbanken, Tony Österholm, BD Film,  Andreas Emanuelsson, BD Film, Katja Härkönen, konsulent för kort- och dokumentärfilm Filmpool Nord och Patrik Bylin, tillförordnad förvaltningschef Kultur och fritid Luleå kommun


FacebookTwitterEmailLinkedIn