Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Att budgetera hållbart – en framgångsfaktor?

Filmpool Nord är tillsammans med Film Stockholm, Film Skåne, Film på Gotland och Film i Väst en del av Nationella produktionsnätverket. Tillsammans har vi tagit fram en hållbar budget för att visa att hållbara val vid filmproduktion är möjliga.

Kraven på hållbarhet ökar och det finns ett behov av att stödja producenter och produktionsbolag i att skapa film och TV på ett hållbart sätt. Samtidigt finns det röster som menar att hållbar produktion innebär högre kostnader. Är det verkligen så? Om inte, hur kan vi tydligt visa detta för den svenska filmbranschen?

Denna fråga var utgångspunkten för nätverkets arbete. Uppdraget att undersöka detta gavs till linjeproducenten Tess Tammer och hållbarhetsrådgivaren Maikol Petersen. Deras uppgift var att skapa en alternativ, hållbar budget baserad på en redan producerad långfilm.

“Den alternativa hållbara budgeten” är resultatet. Budgeten är avsedd att inspirera och öka kunskapen om hållbarhet i branschen. Den visar att det går att göra hållbara val och fungerar som ett verktyg för att illustrera dessa val och vilken påverkan de har.

Vi vill visa att hållbarhet inte behöver vara dyrare och hoppas att detta exempel kan övertyga. Samtidigt vill vi understryka att varje projekt är unikt. I detta fall skulle produktionen, förutom att bli mer hållbar, spara en miljon kronor. Detsamma kanske inte gäller för alla projekt eller regioner.

Intresserad av budgeten? Kontakta Emma Karlsson via mejl på [email protected]


FacebookTwitterEmailLinkedIn