Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Digital premiärvisning av Våra avstånd

Våra avstånd av Emma Wiggefors var den film som gjordes inom dokumentärkortfilmssatsningen LUFTKRAM. Filmen lyfter fram norrbottniska berättelser från tiden mitt i pandemin. Den 11 minuter långa filmen har nu digital premiär för alla att se! 

Under sensommaren 2020 påbörjades inspelningen av de intervjuer som ligger till grund för kortdokumentären Våra avstånd. Fram till nu har filmen visats på filmfestivaler, särskilda event samt utvalda online-evenemang. Nu publiceras den online utan slutdatum.
– Det gör filmen mer lättillgänglig vilket känns väldigt roligt, säger regissören Emma Wiggefors som i och med filmen gjorde debut inom dokumentärfilm.

Våra Avstånd är en hybrid mellan dokumentär och fiktion med norrbottniska berättelser om insikt och rädslor under en tid mitt i en pandemi – en tid där våra trygghetsmurar sakta men säkert raserades framför våra ögon. De riktiga berättelserna samspelar med en fiktiv spelfilm om en kvinna som flyr verkligheten och isolerar sig i ett hus, där hon genomgår en särpräglad bergochdalbana av overklighetskänslor.

– Jag brukar beskriva den som ett vykort som vi skickar från oss då, till oss nu. Man kan se den och minnas hur det kändes och påminnas om tiden som var. Filmen tar upp många existentiella frågor och hur man kan tänka kring livet, vad som är viktigt för en och hur man bör prioritera. Också om människorna man har runt sig och vad de betyder för en, säger hon.

– Det var väldigt rörande att möta folk under den tiden, när det kändes som värst, för det var så pass mycket oro och man hade fortfarande väldigt lite fakta om hur det skulle sluta. Jag blev väldigt välkommen och fick höra både privata och djupa tankar som blev en typ av ögonöppnare för mig. 

Våra avstånd är regisserad av Emma Wiggefors och producerad av Martin Åhlin på Åhlin Produktion AB. Filmpool Nord AB är filmens samproducent och den är medfinansierad av Sparbanken Nord. Filmen är en del av dokumentärkortfilmssatsningen LUFTKRAM.

Filmen finns att se här.


FacebookTwitterEmailLinkedIn