Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Döden som tema – regissörer om humor som studsar och rädslan som drivkraft

På fredag den 19 maj – 21 maj kan du se tre aktuella kortfilmer via Filmpool Nords hemsida och dessutom höra regissörerna berätta om sina drivkrafter.

Lars Vega Persson har som enda norrbottning tagit examen från Danske filmskole i Köpenhamn och gjort sig ett namn med sina humoristiska kortfilmer med stänk av svärta. Nu har du chans att se ett par av hans aktuella filmer: En dag efter jobbet och Arne möter döden

– Egentligen är det först när jag ser i backspegeln jag inser att jag ofta landar i döden i mina kortfilmer, säger Lars Vega Persson. Men viss humor studsar bra mot det allvarliga och döden är ju rätt allvarlig, konstaterar han.

I det digitala kortfilmspaketet  – som är del av konceptet Filmpool Nord på turné – möter vi även regissören Liselotte Wajstedt, med rötterna i Kiruna.  Hon har bland annat gjort den omtalade dokumentären Tystnaden i Sapmi, som finns att se på SVT Play. Hennes kortfilm Sire och den sista sommaren, som visas i det digitala filmpaketet,  är däremot en spelfilm som poetiskt rör sig mellan generationer, tid och rum. Det är en  dramatisk men vacker film om Sire, som 1918 är gravid, men drabbas av giftstruma till fjälls.

– Jag är själv rädd för döden och jag känner att vi pratar  för lite om det oundvikliga. Jag ville göra en vacker film om döden, som kan väcka samtal och samtidigt fungera som tröst, säger Liselotte Wajstedt.  I samtalet som ingår i filmpaketet som visas 19 maj, avslöjar Liselotte även hur hon nyligen fick “leva” sin egen film genom ett påtagligt möte med döden. Och kunde göra det utan rädsla. 

Filmerna och samtalen med regissörerna är tillgängliga från klockan 19.00 fredagen den 19 maj till och med midnatt söndagen den 21 maj. Programvärd: Lena Callne. Filmvisningen är kostnadsfri. FacebookTwitterEmailLinkedIn