Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Eriks skämt visade vägen till Venedig

Verket Produktions kortfilm Nattåget, som Filmpool Nord samproducerat, är antagen till La Biennale di Venezia. Världspremiären på Orrizonti shortfilm competition i Venedig går av stapeln 10 september och vi har såklart tagit ett snack med huvudrollsinnehavaren och pitebon Erik Nilsson.

Allt började som ett skämt. 18-årige Erik Nilsson från Piteå och hans kompis såg ett inlägg på Facebook där en regissör sökte skådespelare till filmen Nattåget. Kompisen tyckte Erik skulle söka medan Erik själv aldrig haft en tanke på skådespeleri.
– Men jag hade inget att göra, så jag skickade in en kort presentation av mig själv och en bild som min kompis tog på mig. Jag såg inte inte klok ut. Allt var verkligen bara på skoj, säger Erik Nilsson.
Det dröjde inte länge innan Erik blev kallad till provfilmning och han förstod ingenting.
– Hur har jag hamnat här, tänkte jag. Det var bara så sjukt alltihop. Men regissören tyckte jag var bra och ville att jag skulle komma tillbaka för fler provfilmningar och jag blev lika chockad varje gång han hörde av sig. Allt var så overkligt.

Intima scener

När Erik nåddes av beskedet att han fått en av huvudrollerna i filmen Nattåget tog det ett tag innan det sjönk in.
– Men jag kände snabbt att det var en chans jag inte fick säga nej till. Det är inte vem som helst som får den här möjligheten, klart jag måste göra det.
Nattåget spelades in i november 2019 och handlar om Oskar som sitter på tåget på väg hem efter en arbetsintervju i Stockholm. Han har en lång resa framför sig och får plötsligt ögonkontakt med Ahmad (Khalil Ben Gharbia), en kille som har samma önskan som han själv.
– Ja, det finns inslag av erotik i filmen. Först tänkte jag inte så mycket på det men när det blev tal om scener där vi skulle kyssas och sådär så kändes det lite mer tveksamt, skulle jag våga liksom. Nu i efterhand är jag otroligt stolt över mig själv. Jag har alltid velat vara en orädd människa som vågar, så när jag fick chansen tog jag den. Flera har kallat mig modig, folk ser upp till mig och det känns hur bra som helst. Varken jag eller Khalil var bekväma med dem intima scenerna men det var också en trygghet, att båda tyckte det var lite jobbigt.

Oviss framtid

I juni 2020 kom nästa chockerande besked. Nattåget var antagen till La Biennale di Venezia och skulle ha världspremiär på Orrizonti shortfilm competition i Venedig.
– Det var samma reaktion som när jag fick rollen, det här är fan inte sant. Något som började med att jag helt oseriöst skickade in en ansökan har slutat med Venedig. Det känns jättefränt att åka dit. Jag har ingen aning om vad man gör på en filmfestival, jag har noll förväntningar utan ser mest fram emot att se hur det är och hur det fungerar.
Hur Eriks framfart blir i filmbranschen får framtiden utvisa. Just nu gör han lumpen i Berga, söder om Stockholm.
– När jag tänker på film så går det i vågor. Lumpen gör jag inte heller av en slump, samtidigt saknar jag skådespeleriet när jag är här. Vi får väl se helt enkelt, det enda jag vet är att film är hur roligt som helst.


FacebookTwitterEmailLinkedIn