Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Fem nya kortfilmer ska spelas in i Nya röster Norrbotten!

I våras startade Filmpool Nord en ny kortfilmssatsning vid namn Nya röster Norrbotten! där fiktiva berättelser från Norrbotten efterlystes, allt från mobilfilm till kort drama. Totalt skickades 24 ansökningar in och nu är fem filmprojekt valda. Syftet med satsningen Nya röster Norrbotten! är att lyfta nya norrbottniska berättelser med nya talangfulla filmare. 

– Det var en rolig överraskning att det kom in så många som 24 ansökningar till Nya röster Norrbotten! Tänk att det är så många som vill skapa och berätta med film. Vi har fått 200 000 kronor i stöd från Svenska Filminstitutet för satsningen att ta fram nya filmare och vi har även låtit mindre erfarna filmare testa att göra lågbudgetfilmer. De fem valda regissörerna har helt olika berättelser och skapar film på helt olika sätt. Det känns spännande, säger Katja Härkönen, konsulent för kort fiktion och dokumentärfilm vid Filmpool Nord.

De valda projekten i Nya röster Norrbotten! är: Vonnie Larsson och Linnea Huhta med filmen Mummun leipä, Liv Kåreborn med filmen Vad du egentligen känner, Henrik Stenberg med filmen Pianisten (arbetsnamn), Yessiqa Lövbrand med filmen Djuret homo sapiens sapiens och Charissa Martinkauppi med filmen Cupcakes. 

En referensbild från kommande film Mummun leipä i regi av Vonnie Larsson

Vonnie Larsson, som har rötter i Tornedalen och Pajalabon Linnea Huhta, ska i sin film Mummun leipä berätta om det tornedalska arvet att baka bröd. Liv Kåreborn ska regissera en positiv coming out-lågbudgetfilm, som ska spelas in i Luleå. Henrik Stenberg från Piteå kommer att göra en experimentell film om en pianist som vill nå framgång. Konstnären och koreografen Yessiqa Lövbrand från Luleå söker det djuriska i människan med sin kortfilm. Teaterregissören och manusförfattaren Charissa Martinkauppi ska regissera sin första kortfilm Cupcakes, som berättas från barnperspektivet. Charissa bor både i Boden och London.

Nya röster Norrbotten! är en satsning på kort fiktion som finansieras av Svenska Filminstitutets krisstöd Talent to Watch och Filmpool Nord. Läs mer på https://filmpoolnord.se/samproduktion/nya-roster-norrbotten/


FacebookTwitterEmailLinkedIn