Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

”Filmpool Nord på turné” bjuder på två digitala filmpremiärer

En naturfilm med hänförande och ibland närgångna bilder på djurlivet vid en myr och ett dokumentärt familjedrama som vibrerar av längtan: Filmpool Nord bjuder norrbottningarna på två filmpremiärer av filmmakare från länet den 18-19 november.

Våtmark, fåglarnas och älgarnas rike – så heter filmen som premiärvisas, av filmaren och bodensaren Karl-Gustav Hedberg. 

– Det är lätt att bara associera en myr med sumpig mark och myggor, men djurlivet är fantastiskt och samlar till och med fler arter än jag trodde, berättar naturfilmaren som fångat fåglar och älgar med sitt kameraobjektiv gömd i en koja vid en myr utanför Harads.

Premiären av Karl-Gustav Hedbergs film, onsdagen den 18 november, är del av konceptet ”Filmpool Nord på turné”, som handlar om att norrbottningar ska få en chans att se lokalproducerad film på sin hemort. 

– Tanken var att den coronasäkrade premiären skulle vara i Överkalix i biosalongen på Folkets hus, men med de nya föreskrifterna är det förstås inte möjligt, säger Lena Callne som är projektledare för Filmpool Nord på turné.

Sandra Warg, vd för Filmpool Nord, betonar att det hela tiden funnits en medvetenhet om läget och därmed även en parallell digital plan.

– Det här är ett speciellt år, men vi hade hoppats på att kunna köra ”Filmpool Nord på turné” på ett corona-säkrat ute i länet, eftersom vi tror att norrbottningarna verkligen behöver film   att samlas kring den här mörka hösten. Tanken var dock hela tiden att parallellt ha digitala filmvisningar och nu blir det full satsning på premiärer via vår webbsida.

Redan dagen efter Våtmark premiärvisas är det dags för nästa premiär av en film som Filmpool Nord samproducerat, dokumentären Det var länge sen vi sågs. Enligt plan skulle den visats i anrika Röda Kvarn i Övertorneå den 19 november. Filmaren Robert Romanowski bjuder på en berättelse om att fylla ett tomrum.  Hans föräldrar skilde sig när han var liten och han hade ingen minnesbild av dem tillsammans. Filmen handlar om drömmen om att få träffa dem tillsammans. Robert Romanowski har sina rötter i Polen men bor nu i Ersnäs utanför Luleå.

– För mig blev mina föräldrars skilsmässa obegriplig som barn, eftersom ingen ville prata om det och jag hoppas filmen kan öppna för samtal om relationer, säger Robert Romanowski som bor i Ersnäs och är spänd på publikens reaktion på hans starkt personliga film. 

– Jag hade verkligen velat sitta med i salongen och ta in stämningen, men nu får det bli en digital salong och det känns förstås också spännande.

Våtmark, fåglarnas och älgarna rike visas onsdagen den 18 november kl 18.30 och Det var länge sen vi sågs torsdagen den 19 november kl 18.30. Båda filmerna ligger kvar 24 h på filmpoolnord.se


FacebookTwitterEmailLinkedIn