Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Filmpool Nord på turné rullar igen!

Gällivare, Överkalix och Haparanda får besök av Filmpool Nord på turné den 26-28 oktober. Publiken bjuds på kortfilmer och dokumentärer med starka men vitt skilda teman, allt från kärlek och vänskap i vardagen till dystopisk science fiction.

Precis som all annan publik verksamhet fick Filmpool Nord på turné ställa om under pandemin och filmvisniningarna har enbart varit digitala.

-Sedan i år är Haparanda och Gällivare nya som ägarkommuner i Filmpool Nord, säger VD Sandra Warg. Då känns det självklart att de orterna skulle vara del av vår turné i höst, att få bjuda på aktuella filmer och dessutom berätta lite mer om Filmpool Nord. Samtidigt behåller vi det goda vi lärt oss under pandemin. Vi kommer även ha en digital visning senare i höst, för att så många norrbottningar som möjligt ska erbjudas möjlighet att se regional film oavsett vart man bor.

-Det känns som om vi firar lite extra på den här turnén, konstaterar projekt- och programledaren Lena Callne som åker ut i länet och presenterar filmerna. Både att vi äntligen kan träffas vid vita duken igen och så blir det faktiskt ett par Norrbottens-premiärer under turnén också!  I Överkalix visar vi dokumentären 10 öre för livet för första gången av Piteå-baserade filmmakaren Luiz Felipe Sandre  och i Gällivare är det första gången som Jonas Selberg Augustséns kortfilm River Elegy om Luleälven visas på vita duken.

I övrigt är det ett blandat och aktuellt filmpaket som publiken i Gällivare, Överkalix och Haparanda får ta del av. Gällivare och Överkalix visas filmerna i klassisk biomiljö i salongerna på Folkets Hus på respektive ort. I Haparanda är däremot själva miljön närmast filmisk:

– Det känns väldigt spännande att vi ska få visa film i festivitetssalen hos anrika Stadshotellet i Haparanda! Det är en guldkant i sig, säger projektledaren Lena Callne som hoppas få möta många nyfikna norrbottningar under turnén.

– Att se på film är en resa som berör. Film väcker tankar och känslor och det tycker jag är otroligt spännande! Extra roligt när det finns utrymme till samtal efter filmvisningen.


FacebookTwitterEmailLinkedIn