Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Premiär av filmen Greven + Filmsamtal

Tisdag den 8 november kl 18:30 på biograf Royal rullas mattan ut för Jon Blåheds nya dokumentär Greven. Välkomna att uppleva en exklusiv biovisning av dokumentären och ta del av ett samtal kring filmen med Jon Blåhed och Jimmy Sundin som har gjort foto och klippning av dokumentären.  Boka dina biljetter här.

Det blir mingel i foajén från kl 18:30 med bubblig dryck och snacks samt chans att vinna biosnacks till dig som hittar lösmustascherna som är gömda på lämpliga och olämpliga ställen på biografen. Klockan 19:00 börjar dokumentären.

Dokumentären Greven är en personlig dekonstruktion av true crime-genren. Den är en personlig betraktelse i dubbel bemärkelse då huvudpersonen Greven är en “onämnbar” släkting: en ökänd svensk brottsling med smeknamnet Greven. 

Som true crime har Greven och hans kriminella bana allt man kan önska, trefaldigt mordmisstänkt och en av de största kriminella profilerna i Sverige på 90- och 00-talet. 

Men Jon Blåhed trotsar genreelementen och berättar den “sanna” historien om Greven och utmanar publikens törst efter en sann true crime. Han lyfter också in sin egen och familjens motvilliga nyfikenhet i filmberättelsen. Det är Jon Blåheds pappas kusin. Resultatet har blivit en spännande, aktuell och politisk dokumentär. En sann nordisk noir, den första i sitt slag. 

Filmregissören och manusförfattaren Jon Blåhed är född 1987 i Gällivare och är uppvuxen i Tornedalen. Han debuterade 2018 med dokumentären Maj Doris och har även gjort novellfilmen Turpa kiinni minun haters (2019).

Premiärvisningen arrangeras av Folkets bio Luleå i samarbete med Filmpool Nord och NMW.


FacebookTwitterEmailLinkedIn