Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Julkalendern spelas in i Norrbotten

Det är tre månader kvar till årets julkalender; Trolltider – legenden om Bergatrollet har premiär, men redan nu startar inspelningen av 2024 års julkalender i Norrbotten. Snödrömmar är ett spännande juläventyr som utspelar sig i en magisk fjällvärld. I centrum står två samiska flickor, systrarna Ristin och Aila som blir indragna i ett mysterium. De måste trotsa sina rädslor, lyssna på sina drömmar och bege sig långt in i naturens mysterium för att kunna rädda sin skidort. 

Barnens roller spelas av Ellá Márge Nutti och Hedvig Åhrén. I övriga roller ser vi bland andra Olle Sarri, Christine Meltzer, Shirley Clamp och Måns Nathanaelson. 

– I över 60 år har SVT gjort julkalendrar och de mest älskade har haft någon form av magisk känsla, och jag är övertygad om att Snödrömmar kommer att trollbinda hela familjen, säger Anna Croneman programchef för drama på SVT.

Mer om handlingen
Den lilla familjedrivna skidorten Gavmofjäll är i normala fall ett snöparadis, men just den här december faller ingen snö på fjället, trots att alla andra fjäll runt omkring gnistrar vita. Systrarna Ristin och Aila inser snart att Gavmofjäll inte är någon vanlig plats, och blir indragna i ett mysterium där kryptiska drömmar öppnar dörren till fjällets hemligheter. 

Vi får följa med in i en samisk föreställningsvärld där naturen rymmer fler världar än den mänskliga. 

Snödrömmar är skapad av Jonas Wallerström, Oskar Östergren Njajta, Annica Wennström och Inger Scharis. Snödrömmar produceras i samarbete med samiska manusförfattare, skådespelare, skräddare, konsthantverkare, byggare, språkexperter, forskare m.fl. 

För regin står Jacob Seth Fransson och Jonas Wallerström:

– Det är en stor ära att få levandegöra den här spännande historien och samtidigt få upptäcka för oss helt okända delar av den samiska kulturen. Vi förvaltar uppdraget med stor ödmjukhet. 

I rollerna: Ellá Márge Nutti, Hedvig Åhrén, Olle Sarri, Anna Åsdell, Pávva Pittja, Nik Märak, Christine Meltzer, Shirley Clamp, Måns Nathanaelson, Olov-Anders Sikku och Per-Henrik Marakatt Mangi.

Manus: Inger Scharis, Jonas Wallerström, Oskar Östergren Njajta, Annica Wennström, Jacob Seth Fransson och Aida Wondimu.

Julkalendern produceras av FLX för SVT och inspelning sker hösten/vintern 2023 i Norrbotten. Producent på FLX är Elin Falck. Exekutiv producent FLX: Jessica Ericstam. Exekutiv producent på SVT är Göran Danasten. 

Snödrömmar är en samproduktion mellan SVT, FLX och Filmpool Nord.

Premiär på SVT den 1 december 2024. 


FacebookTwitterEmailLinkedIn