Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Nytt samarbete ska göra filmbranschen hållbar

Flera stora aktörer inom svensk filmbransch – de regionala filmfonderna Film i Väst, Filmpool Nord, Film i Skåne, Film Stockholm och Film på Gotland har anslutit sig till det nya unika miljösamarbetet Hållbar Film. Samarbetet innebär att produktionsbolagen med gemensam metod kan förändra hur filmproduktioner genomförs och utvecklas hållbart.

Hållbar Film är ett digitalt planeringsverktyg framtaget av hållbarhetsföretaget Greentime AB tillsammans med Film i Väst. Hållbar Film hjälper produktionsbolagen att strukturera arbetet utifrån FN:s globala hållbarhetsmål.

– Den svenska filmbranschen har stora möjligheter att påverka samhället och göra skillnad för en hållbar framtid. Men de produktionsmetoder som idag används är långt ifrån hållbara. Svensk filmbransch har saknat initiativ som driver på och hjälper produktionsbolagen, säger Ronny Fritsche, hållbarhetsexpert i film- och tv-branschen och ansvarig för Hållbar film.

Merparten av film- och tv-branschens miljöpåverkan uppstår i produktionsfasen. I europeisk filmbransch används idag framför allt koldioxidkalkylatorer för att beräkna hur stort CO2 avtryck en inspelning ger upphov till. Men detta är ett ensidigt miljöfokus. Hållbar Film är ensamt i sitt slag eftersom det förutom miljömässiga dimensioner också inkluderar social och ekonomisk hållbarhet.

– För filmfonderna innebär Hållbar Film att de skapar bättre förutsättningar för produktionsbolagen och samtidigt mäter och dokumenterar branschens påverkan. Det i sin tur ger filmfonderna redskap för att sätta gemensamma mätbara mål och ställa hållbarhetskrav på produktionsbolagen, säger Ronny Fritsche.

– En milstolpe är faktiskt nådd för den svenska filmbranschen. Ett kommande mål är att ta fram en legitim och kraftfull certifiering tillsammans med branschen, även fast förflyttningen är det viktigaste. Nu hoppas vi att fler aktörer både inom film men också inom tv ansluter sig och är med i omställningen, säger Simon Strandvik, VD för Greentime AB.

Verktyget Hållbar Film: www.hallbarfilm.se

Mer om Greentime AB
Greentime AB har lång erfarenhet av hållbarhetsarbete kring evenemang för att ge arrangörer struktur och inspiration i hållbarhetsarbetet med kunder som O-ringen, Malmöfestivalen och Handbolls-VM.


FacebookTwitterEmailLinkedIn