Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Succé för årets Filmkollo

Rekordstort intresse och nöjda deltagare, så kan årets Filmkollo sammanfattas. I fredags visades kortfilmerna som producerats under kursen inför en fullsatt biosalong på Studio Nord.

– Häftigt att se filmerna på bioduken, tyckte en av deltagarna.

Förra veckan anordnade Filmpool Nord tillsammans med Sunderby Folkhögskola årets upplaga av Filmkollo. Under fem dagar får ungdomar i åldern 15 till 22 år chansen att skapa film under handledning av professionella filmarbetare. Målet med kursen är att väcka intresset för filmskapande bland unga. Deltagarna har under veckan fått lära sig mer om manus, inspelning och redigering vilket har resulterat i egna kortfilmer. Luleåregissören Lars Vega Persson och producenten Isabelle Björklund höll i årets Filmkollo som slog rekord med 13 deltagare.

– Mitt intresse för att skapa film har helt klart blivit större, säger en av kursens deltagare.

Nytt för i år är att två av kursens deltagare under handledning av Lars Vega Persson skrivit manus till årets kortfilmer som de andra fått tolka fritt.

– Det har varit positivt för att skrivandet kan ta lång tid och nu kunde deltagarna komma igång med inspelningen snabbare. Det fanns också möjlighet att skriva ett eget manus och det var någon grupp som valde att göra det, berättar kursledaren Isabelle Björklund.

Kursen avslutades med premiärvisning av kortfilmerna som skapats under kursen. I en fullsatt biosalong på Studio Nord i Sävast fick föräldrar, syskon och kompisar ta del av filmerna.

– Rolig vecka med fin gemenskap. Det har varit väldigt inspirerande för mig att se hur driftiga deltagarna har varit. Alla har verkligen velat lära sig mer, säger kursledaren Isabelle Björklund.

 

 

 

 

 

 


FacebookTwitterEmailLinkedIn