Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Skoog vann Filmsparken 2020

Onsdag 9 december delades det årliga priset “Filmsparken” ut. Årets pristagare blev scenografen, rekvisitören och regissören Emma Skoog.

Filmsparken är ett årligt pris som delas ut av Luleå kommun, Sparbanken Nord – Framtidsbanken och Filmpool Nord. Priset har delats ut sedan 2003 till en insats eller person som är på väg framåt inom film eller filmkultur i Norrbotten. Priset är 30.000 kronor och en miniatyrspark. På Filmarbetarträffen onsdagen 9 december var det dags att kora årets pristagare.

Motiveringen till årets pris lyder:

”I år vill vi ge Filmsparken till en kreativ person som har gjort en personlig utvecklingsresa inom filmen. Karriären började med filmen Så som i himmelen och har nu kommit till den punkten att hon utforskar de kvinnliga formerna. Hon har gett sin personliga touch till många långfilmer som Oskars Amerika, Inland eller tv-serier, nu senaste till LasseMajas Detektivbyrå. Under sin karriär har hon hamnat i en del märkliga situationer som att mata skalbaggar med köttbitar, skriva förhörsdokument och skapa rum av mahogny. Hon har en stor lycklig familj med ett lyckligt husdjur, så lycklig att hon har fått namnet Happy. I vår vinnares senaste film träffar vi pratande bröst, som berättar om sina kärleksliv.  Årets vinnare är även känd för långfilmer som Ensamma i rymden, Charter och tv-serier som Midnattssol och Höök. I sin nya roll som regissör har hon senast regisserat kortfilmen Breast Talk.”

– Jag är jätteglad och hedrad över att få Filmsparken. Det känns otroligt roligt att få uppskattning för det hårda arbete man lägger ner som filmarbetare. Det är inte så många scenografer som tar steget att bli regissörer men jag har alltid gillat att skriva, det var så det började. Det handlade framför allt om att våga, och det var det värt. Man ska följa sina drömmar, göra det man tycker om och satsa på det, säger Emma Skoog.

Norrbottningen Emma Skoog är scenograf med flera långfilmer och tv-serier i bagaget. Nu har hon tagit klivet över till regi och manusskrivande. Hon regisserade sin första kortfilm Mitt i i mellan år 2016 och håller nu på att skriva ett långfilmsmanus.

Läs mer om Emma Skoogs arbete här:
http://www.nordicwomeninfilm.com/person/emma-skoog/

https://www.imdb.com/name/nm2059371/

http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=film&itemid=629780

Tidigare vinnare av Filmsparken:

2019 Tony Österholm och Andreas Emanuelsson, producenter på Iris Film AB

2018 Lotta Lennartsdotter, regissör, producent, Boden

2017 Jens Lundman, platschef, location scout 

2016 Gunilla Bresky, dokumentärfilmsregissör

2015 Göran Emerius, naturfilmsregissör

2014 Lena Winther, sminkör, kostymör, rollbesättare

2013 Jonas Selberg Augustsén, regissör, manusförfattare 

2012 Anders Durvall, kursansvarig Film- & TV-produktion på Kalix Folkhögskola

2011 CMiT – Centrum för Media och IT i Piteå

2010 Lena Lahti, stillbildsfotograf, platsletare, castare och Norrbottensexpert

2009 Mitra Sohrabian, animatör och dokumentärfilmare och Valentina Svensson, tv-regissör och dokumentärfilmare 

2008 Ingela Lekfalk, dokumentärfilmsregissör, radioproducent 

2007 Arjeplogs Filmfestival Tro, film och kärlek

2006 Susanne Karlsson, produktionsledare

2005 Magnus Fredriksson. animatör 

2004 Anette Winblad, regissör 

2003 Jan-Olof Grankvist, filmare


FacebookTwitterEmailLinkedIn