Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Spelskandalen – favorit både hos publik och recensenter

På onsdagen 7 september samlades närmare 400 inbjudna gäster i Acusticum i Piteå för att närvara på Norrbottenspremiären av vår samproduktion Spelskandalen.

Den fartfyllda dramaserien är inspelad i Piteå med omnejd. Från Piteå kommer också Bo Lundkvist, som förutom att han är statist i serien, också hade huvudrollen i den faktiska spelskandalen på 90-talet. Den huvudroll som i serien spelas av Björn Elgerd. 

Du spelade alltså statist i en serie som handlar om dig, hur var det?

– Ja du, det blev många omtagningar. Jag tänkte att det skulle vara enkelt, jag skulle ställa en enda fråga i rollen som journalist – till Björn som spelar mig. Det handlar alltså om tio sekunder. Men det blev många omtagningar i olika vinklar, ord som blev betonade på fel sätt och så vidare. Men det var en rolig erfarenhet, jag har inte gjort något liknande tidigare.

Vad tycker du själv om serien, av det du sett hittills?

– Jag tycker att produktionen har lyckats väldigt bra med att nå en bred publik, mellan 20-50 år. Jag var även på premiären i Stockholm och att döma av de två premiärer jag har varit på så har mottagandet varit väldigt positivt.

Hur kändes det när du fick reda på att den här delen av ditt liv skulle bli serie?

– Bra. Det har varit så många felspekulationer genom åren.

Vad säger du om Björn Elgerds skådespelarinsats som dig?

– Ja, vad ska jag säga. Björn är lång, smärt och vacker och jag är liten och rund. Skämt å sido, Björn är en jätteduktig skådespelare och en riktigt bra kille. Utseendemässigt är det väl inga större likheter och vad gäller det andra så är det svårt för mig att svara på men han har ju fått en roll att gestalta och han gör det bra, till och med dialekten har han fått till.

Vad säger du om premiären i onsdags, hur kändes det att så många som du känner var där?

– Det var jätteroligt, både vänner, familj och kollegor var där.

Bo Lundkvist Spelskandalen
Bosse Lundkvist.

Publikfavorit

Både publiken och recensenterna tog tv-serien till sitt hjärta.

– Det är en häftig produktion, rafflande och gripande. Den kommer tas emot väldigt bra, tror Erika Mattsson, som satt i publiken.

En annan som satt i publiken var Johan Enström.

– Jag tycker att det är en riktigt intressant historia och jag gillar berättarstilen i serien. Klippen och musiken från samtiden hjälper till att placera känslan av att vara i 90-talet. Skådespelarna gör ett bra jobb och jag gillar framför allt vår huvudperson Bosse. Jag ser fram emot måndag när jag får se de andra avsnitten, säger han.

Patrik Eklund har regisserat serien tillsammans med Jens Östberg.

– Jag tog med mig så många som möjligt av min släkt och mina vänner till premiären. Det var roligt att få visa upp den och förankra den i Piteå som ändå är den miljö där historien tar sitt avstamp. Vi får hålla tummarna att den hittar sin publik, sådant är alltid ett lotteri, men alla inblandade i produktionen ska känna sig jättenöjda över det de åstadkommit, säger Patrik Eklund.

patrik eklund regissör spelskandalen
Patrik Eklund, regissör Spelskandalen.

NSD säger “Den här produktionen kommer bli en framtida Piteå-klassiker och hade det varit 1990 nu så hade VHS:en landat i varenda Piteåbos filmhylla.” Läs hela recensionen här.

Expressen ger fyra getingar och lyfter den seriösa lekfullheten i regi, manus och gestaltningar. Läs hela recensionen här.

Den 12 september har Spelskandalen premiär på SVT1 och SVT Play.

 


FacebookTwitterEmailLinkedIn