Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Filmvisning under Kulturnatten!

Äntligen är det dags för Kulturnatten vilket betyder att vi får möjlighet att visa er flera fantastiska produktioner på biograf Royal i Luleå. Inför filmvisningarna kan ni läsa på om filmernas handling här. Vi ses!

17.00
Badjelánnda av Jonah Senften och Jimmy Sundin. 5 min.

Badjelánnda, en diktfilm genom ett världsunikt landskap som med ett samisk poetiskt narrativ belyser naturens och markens betydelse för den samiska minoriteten.

Bortom bergen av Oscar Byström. 12 min. Premiär!

Eivor kommer på sitt dagliga besök till äldreboendet men den här gången är hennes make Leif extra trött. Hon får inte träffa honom. Eivor inser att här behövs det krafttag för att han ska komma tillbaka till henne. Artefakter från gemensamma minnen hoppas hon ska ta dom på en resa tillsammans. Att det enda som kan försätta dom i nuet är ett liv och en semester i det förflutna.

In the Lavender Haze av Oliver Herdberg. 21 min. Premiär!

Ett år efter uppbrottet mellan Ebba och Marcus kommer Ebba tillbaka i hopp om förlåtelse. En ljus sommarnatt anländer hon till deras gamla kärleksnäste, en sommarstuga någonstans i Norrbotten. Under några skälvande dygn söker Marcus och Ebba svar och förlåtelse. Varför blev allt som det blev och vad behövs för att allt ska bli bra igen. Kommer de kunna förlåta varandra och framför allt, kommer de kunna förlåta sig själva?

19.00
Mummun leipä av Vonnie Larsson. 13 min.
En kvinnas perspektiv till hennes tornedalska kultur från barnsben under 90- och tidigt 2000-tal, till vuxen ålder och eget barnbarn 2050, berättad genom det traditionella Tornedalsbrödet som för henne genom tid och rum.

Älskling av André Vaara. 12 min.

I en gammal villa på den lappländska landsbygden går 18-åriga Rosanna runt i upplösningstillstånd med sin skrikande, krävande bebis. Hennes mamma är bortrest och kan inte hjälpa henne nu. Men så dyker Rosannas närmaste vänner upp och vill spendera kvällen i villan precis när bebisen somnat. Saknaden efter ett andrum i mammatillvaron får Rosanna att kasta sig ut i sommarnatten, men priset visar sig bli högt när barnets liv sätts på spel. En historia om att vara ung och samtidigt förälder, att klyvas mellan sitt barns och sina egna behov.

Fatima av Luiz Felipe Sandre. 8 min. Premiär!

Medan hon återhämtar sig från en knäskada i hemmet blir mörkhyade Fátima plötsligt ifrågasatt av en hemlös pojke om hon verkligen är ägaren av huset. En konflikt mellan stolthet och empati uppstår.

21.00
Din lokala Yuru-chara av Magnus Fredriksson. 5 min.

Pa-zu är den lokala maskoten som stannat kvar när barndomsvännerna flyttat söderut. På grund av kärleken till hemstaden kämpar han på genom motgångarna med målet att en dag bli en framgångsrik yuru-chara.

Tracks av Viktor Björnström och Kajsa Määttä. 23 min.
Kajsa och Viktor är två snowboardåkare som bor i nordligaste delarna av Sverige. De älskar den långa arktiska vintern, med dess djupa snö och kalla blå skuggor. Men under de senaste två decennierna har något oroväckande hänt. De träffar forskaren Keith som hjälper dem att förstå de lokala klimatförändringarna, och framtiden för den vinter de tagit för given.


FacebookTwitterEmailLinkedIn