Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Arctic Light Filmfestival – lightversionen

Snart är det dags för lightversionen av Arctic Light Filmfestival! Fritt inträde. Ingen anmälan krävs (obs, endast till Alkberg).

Dagen börjar med en kortfilmsvisning och sen är det norrbottenspremiär av Nälkävuoman asuukhat.

Kvällen avslutas med Norrbottens egen renässanstönt. Det blir både filmvisning och konsert med Mattias Alkberg.

Läs mer nedan:

När: Lördag 12/11

Var: Nya kulturhuset Aurora, Kiruna

 

Norrbottniska kortfilmer

Tid: 14.30 – 15.45

Älskling

Älskling, i regi av André Vaara, 12 min
I en gammal villa på den lappländska landsbygden går 18-åriga Rosanna runt i upplösningstillstånd med sin skrikande, krävande bebis. Hennes mamma är bortrest och kan inte hjälpa henne nu. Men så dyker Rosannas närmaste vänner upp och vill spendera kvällen i villan precis när bebisen somnat. Saknaden efter ett andrum i mammatillvaron får Rosanna att kasta sig ut i sommarnatten, men priset visar sig bli högt när barnets liv sätts på spel. En historia om att vara ung och samtidigt förälder, att klyvas mellan sitt barns och sina egna behov.

 

Mummun leipä

Mummun leipä, i regi av Vonnie Larsson, 12 min
En kvinnas perspektiv till hennes tornedalska kultur från barnsben under 90- och tidigt 2000-tal, till vuxen ålder och eget barnbarn 2050, berättad genom det traditionella Tornedalsbrödet som för henne genom tid och rum.

 

Vad du egentligen känner

Vad du egentligen känner, i regi av Liv Kåreborn, 14 min Norrbottenspremiär!
I en värld full av förväntningar är det inte alltid lätt att skilja på vem man egentligen är och vem man förväntas vara. När tjugofemåriga Klara träffar Anna börjar hon för första gången att undra vem hon egentligen är, och vad hon egentligen känner, bortom alla normer och förväntningar.

 

Bortom bergen

Bortom bergen, i regi av Oscar Byström, 12 min
Eivor kommer på sitt dagliga besök till äldreboendet men den här gången är hennes make Leif extra trött. Hon får inte träffa honom. Eivor inser att här behövs det krafttag för att han ska komma tillbaka till henne. Artefakter från gemensamma minnen hoppas hon ska ta dom på en resa tillsammans. Att det enda som kan försätta dom i nuet är ett liv och en semester i det förflutna.

 

Tracks

Tracks, i regi av Viktor Björnström och Kajsa Määttä, 21 min
Kajsa och Viktor är två snowboardåkare som bor i nordligaste delarna av Sverige. De älskar den långa arktiska vintern, med dess djupa snö och kalla blå skuggor. Men under de senaste två decennierna har något oroväckande hänt. De träffar forskaren Keith som hjälper dem att förstå de lokala klimatförändringarna, och framtiden för den vinter de tagit för given.

 

Nälkävuoman asuukhat

Tid: 16.00

Norrbottenspremiär!

Nälkävuoman asuukhat i regi av Håkan Lundström, 47 minuter
Håkan har under flera år följt björnar, älgar, rävar, örnar, sångsvanor och grodor i Vittangi. För honom är det meänkieli som är det språket som får skogsvarelserna lystra lite extra.

 

Jag speglar mig

Tid: 19.30 – 22.00

Dokumentärfilmsvisning av Jag speglar mig  och spelning med Mattias Alkberg efteråt.

Till Alkberg-eventet måste du anmäla dig via den här länken:

Anmälan är stängd

 


FacebookTwitterEmailLinkedIn