Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Eva Melander om Vargasommar och Norrbotten

Kl 16.15 på torsdagen 26 oktober klev skådespelaren Eva Melander upp på scen i samband med att nmw ägde rum på Ebeneser. Här fick publiken lyssna till ett nära samtal om karriären, livet och kopplingen till Norrbotten.

Ja, Eva Melander har faktiskt rötter i Lappträsk i Haparanda. Här är hennes mamma född och uppvuxen på en gård som fortfarande finns kvar i släkten.

– Jag är uppvuxen i Gävle men har tillbringat mycket tid i Lappträsk och vi är en väldigt tajt släkt. Men det tog ett tag för mig att förstå att det är en sån stor och självklar del av mig, säger Eva. 

När Eva gick teaterhögskolan i Malmö ingick en praktikperiod som hon valde att göra på Norrbottensteatern i Luleå.

– Jag reflekterade inte över det precis då men där började en slags resa mot mina rötter. Jag har sen dess spelat in flera filmer här uppe – det tror jag har att göra med att jag passar in här, att jag har kunnat gestalta det som efterfrågats. Flocken var den första filmen jag spelade in här uppe och då tog jag hjälp av min kusin, som bor i Luleå, för att få till dialekten. Så hon läste in alla mina repliker och jag tränade och tränade. Det var avgörande.

Därefter har Eva spelat in fler Norrbottensproduktioner – bland annat två säsonger av Rebecka Martinson, Spelskandalen, Greven, Charter, Inland och är nu aktuell med tv-serien Vargasommar. 

– Jag svarade tveklöst ja när jag fick frågan. Just att den spelas in och utspelar sig i Haparanda, att jag får spela en oförställd kvinna i min egen ålder samt att regissören är Jesper Ganslandt – jag behövde inte fundera.

I Vargasommar, som är baserad på boken med samma namn, spelar Eva Melander Haparandapolisen Hannah Wester.

– På den första inspelningsdagen spelade vi in 10 minuter från min mammas uppväxtgård. Det var speciellt, eftersom att mamma inte finns längre samtidigt som Haparanda har en så otroligt stark koppling till henne. Det har varit lite overkligt för att det ligger så nära minnen och närvaron av henne. Hannah Wester är en polis i 50-årsåldern som bor och verkar i Haparanda, som bär på ett trauma som kommer tillbaka till henne under en brottsutredning. Det har varit fantastiskt att få göra en sån här huvudroll, en ynnest. Och att få vara i de här miljöerna är en dröm, jag känner mig hemma här.

20 oktober avslutade inspelningarna och mot årsskiftet 24/25 kan publiken se fram emot att se Vargasommar.


FacebookTwitterEmailLinkedIn