Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Går lysande för film i Norrbotten

2018 har varit ett riktigt bra norrbottniskt filmår. Det framgår av Filmpool Nords årsredovisning som nu offentliggörs. Filmpool Nord hade 19 Norrbottenspremiärer för filmer inom olika genre under året. TV-serien ”Jägarna” blev den största publika framgången hittills på C More och har redan sålts till flera länder. TV-serien ”Andra Åket” har haft nära 9 miljoner visningar. Dessutom kammade Filmpool Nord hem fyra prestigefyllda filmpriser under året.

Det är populärt att spela in film i Norrbotten. De senaste åren har de norrbottniska miljöerna lockat flera stora produktioner. Under 2018 har det handlat om TV-serierna ”Jägarna” som sänts på C More och TV4 och ”Andra Åket” som visats på SVT samt långfilmen ”Ensamma i rymden” som visats på biografer runt om i landet.

– Det är fantastisk roligt att vi samproducerar så mycket film som publiken uppskattar och som dessutom leder till ett ökat intresse för Norrbotten som turismlän. Dagen efter att Jägarna hade premiär på TV4 hörde många av sig och ville besöka Älvsbyn i sommar och gå i Jägarnas spår, säger Sandra Warg, vd för Filmpool Nord.

Lika viktigt som att det görs stora produktioner är att det också produceras kortfilmer och dokumentärer som ”Konsten att fånga en dröm” som finns på SVT play och ”Turpa Kiinni Minun haters”, en kort fiktion som premiärvisades i Pajala. För att lära ut hur man gör film har även en ny sajt lanserats, filmriket.com. Där lär sig barn och unga att göra film och att kritiskt granska rörlig bild.

Att flera stora produktioner spelas in i Norrbotten skapar ringar på vattnet. Ett resultat är att TV-serien Björnstad av Fredrik Backman, författare till bland annat ”En man som heter Ove”, nu spelas in i länet.

– Det här innebär att HBO Nordic har gått in som en stor privat finansiär och spelar in film i Norrbotten. En produktion med mycket stor budget som sysselsätter många filmarbetare i flera månader och som har en enormt stor nationell och internationell potential, berättar Sandra Warg.

Att det går bra för film i Norrbotten har också skapat ett ökat tryck efter filmarbetare i länet.

– I går var vi ute och mötte hundratals gymnasieelever samt arbetssökande på Arbetsförmedlingen och berättade om filmbranschen och behoven. Det är brist på filmarbetare i hela Sverige och därför har Kalix folkhögskola i nära samarbete med branschen tagit fram en ny utbildning som startar i höst. Så jag hoppas att många söker sig dit!

Filmpool Nords samproduktioner har under 2018 vunnit fyra attraktiva filmpriser. Kortfilmen ”I will always love you kingen”, regisserad av Amanda Kernell (”Sameblod”) vann Tromsöpalmen och Kortfilmpriset på Sundsvall Filmfestival. Dokumentärfilmen ”Hobbyhorse Revolution” vann Jussi för bästa dokumentär (Finlands motsvarighet till Guldbagge) och långfilmen ”Dröm vidare” vann en Guldbagge.

– Det är alltid lika roligt att vinna fina priser och det är ett tecken på att vi gör ett bra jobb. Jag har enormt rutinerad och professionell personal och fantastiska samproduktionspartners både i Norrbotten och i resten av Sverige och Norden som brinner för att göra bra film. Vi har många spännande nyheter på gång inför nästa år men som är hemliga än så länge, avslutar Sandra Warg.

 


FacebookTwitterEmailLinkedIn