Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Ludvig Jakobssons väg till filmbranschen gick i rekordfart

Det finns många vägar som leder till filmbranschen. För Ludvig Jakobsson startade det med vårt projekt feriefilm där ungdomar får chansen att sommarjobba med eget filmskapande under tre veckor. 

– Sommarjobbet gav mig en fot in i filmvärlden. Jag fick många goda kontakter som har varit avgörande i min resa, berättar Ludvig. 

Ludvig gick tekniklinjen på gymnasiet, men försökte att få in så mycket filmproduktion som möjligt i utbildningen. Han drev ett UF-företag med två kompisar där de producerade och sålde reklamfilm. Efter gymnasiet visste Ludvig inte riktigt vad han skulle göra, men att arbeta med film lockade. 

– Jag kontaktade Filmpool Nord för att kolla om de hade något på gång och blev inbjuden till en filmarbetarträff. Jag fick tips om att skriva in mig i Filmpool Nords filmarbetarregister där produktioner söker filmarbetare.

I början av januari skrev Ludvig in sig i registret. Några dagar senare blev han kontaktad av FLX (Felix Herngrens produktionsbolag) som sökte filmarbetare till inspelningarna av tv-serien Andra Åket.

– Jag var inte alls beredd på att det skulle dyka upp något så snabbt. Efter råd och tips från Lars-Eric på Filmpool Nord tackade jag ja till jobbet.

Ludvigs jobb som inspelningsassisent innebar att han fick hjälpa till inom de flesta områdena. Att arbeta med en filminspelning är ett hårt jobb med långa dagar, många olika typer av uppgifter och utmaningar. 

– Jag har fått träffa många intressanta människor som jag aldrig trodde jag skulle få träffa. För en norrbottning och småstadsbo är det en ganska big deal när man får höra Felix Herngren tilltala en vid namn och uppskatta ens arbete.

I framtiden vill Ludvig fortsätta jobba med att göra film i Norrbotten. 

– Att börja som inspelningsassistent som inte kräver så mycket förkunskaper, för att sedan avancera och inrikta sig på det man vill göra är en vanlig väg att gå när man vill börja arbeta med film. Otroligt roligt att få jobba med Ludvig, en person som kommer att kunna göra en karriär inom film. Helt enkelt en perfekt filmarbetare och vi är jätteglada och nöjda, säger Frida Asp, producent Andra Åket. 

Om du är intresserad av att veta mer om feriefilm (att sommarjobba med filmskapande) eller av Filmpool Nords satsning på att hitta nya talanger via Ung företagsamhet, hör av dig till: 

Lars-Eric Larsson, filmkonsulent barn och unga 

070-546 40 74 

[email protected] 

Vill du också arbeta med film i framtiden?

Sök till Kalix folkhögskola: https://bit.ly/2WZDM32


FacebookTwitterEmailLinkedIn