Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Jens Lundman är en creative hero

Han är människan som hittar Norrbottens mest unika platser för film- och tv-inspelningar samt reklamfilm. Under nmw 26 oktober tog Jens Lundman emot priset Creative hero award för sina insatser att visa upp länet för Sverige och världen. 

När Jens Lundman, född och uppvuxen i Luleå, gick i gymnasiet pluggade han industriteknisk linje med praktisk inriktning. När han sedan gjorde lumpen stakades framtiden som yrkesofficer ut. Trodde han.

– Det var min tanke. Att som yrkesofficer jobba med logistik och sjukvård. Kultur fanns inte i min värld, än mindre att jobba med film. Det kom sig av en ren tillfällighet, säger han.

Ja, Jens halkade in i filmbranschen genom en kompis flickvän när han själv var mellan två jobb.

– Hon berättade att hon hade fått nys om att en filmproduktion behövde en runner och jag tog kontakt med produktionen. På den vägen är det. Det var långfilmen En enkel till Antibes och det var en bra språngbräda in i branschen som jag ju inte visste någonting om. Jag fick vara på alla avdelningar inklusive framför kameran i en roll som bartender. Genom åren har jag jobbat med allt från logistik, lager och ljussättning innan jag tog rollen som platschef på barnfilmen Isdraken. Efter det har det bara rullat på.

Idag är han delägare i bolaget Scout2Shoot AB och priset Creative hero award betyder mycket.

– Det är framför allt väldigt roligt att få bekräftelse, jag blir rörd helt enkelt.

I motiveringen står bland annat att ingenting är omöjligt för Jens Lundman. Något han själv tror har med uppfostran att göra.

– När jag var yngre hade jag väldigt lätt för att säga ”det går inte, jag kan inte”. Då sa min pappa alltid att ”det finns inget som heter det går inte, jag kan inte”. När jag blev äldre började jag ifrågasätta det där och han förklarade hur han tänkte och hur man ska se på något som man själv tycker ”inte går”. Jag fastnade i det konceptet och utvecklades till en väldigt lösningsfokuserad person. Jag har till och med tatuerat in always look on the bright side of life, skrattar han.

Genom åren har Jens bott och jobbat i flera andra städer i Sverige och för sex år sedan flyttade han till Haparanda. Att få visa upp Norrbottens unika smultronställen tröttnar han aldrig på.

– Jag har stött på turister som befinner sig i länet tack vare att de sett en tv-serie som jag jobbat med. Sånt är så otroligt roligt! I Kiruna träffade jag turister från Frankrike och Belgien som hade sett Midnattssol och planerat resan till Kiruna i över ett år! Såna gånger blir man ju otroligt glad. Jag har blivit lite patriotisk med tiden. Jag har bott på flera platser men alltid trivts som bäst när jag kommit hem till Norrbotten. 

Man kan tro att det inte finns några platser kvar i Norrbotten som Jens Lundman ännu inte upptäckt. Men så ser inte han på det.


FacebookTwitterEmailLinkedIn