Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Premiärmingel och konsten att blåsa liv i en biograf

Två filmpremiärer och en anrik biograf som blir återuppväckt från Törnrosasömn – det är några av ingredienserna när Filmpool Nord på turné drar ut i Norrbotten under en vecka i maj. 

Röda Kvarn är en anrik biograf i Övertorneå, men sedan många år tillbaka finns varken duk eller projektor i lokalen – men de nödvändigheterna för filmvisning har Filmpool Nord med sig i bagaget när de beger sig ut på turné.

– Det känns fantastiskt att få bjuda alla i Övertorneå på filmpremiär och samtidigt känna historiens vingslag i ett nöjestempel från 1914, säger projekt- och programledaren Lena Callne. 

Filmpremiären i Övertorneå handlar om 12 toppar  av filmaren, regissören och äventyraren Jimmy Sundin. Filmen är hans långfilmsdebut och det blir första gången den visas på vit duk i Norrbotten på Röda Kvarn i Övertorneå tisdagen den 22 maj. 

Även i Älvsbyn, torsdagen den 25 maj, bjuds det på filmpremiär. Då är det regissören Fariba Haidaris dokumentär Leila som visas – en dokumentär som tidigare visats på internationella filmfestivaler men nu för första gången visas på vit duk i Norrbotten. Regissören kommer själv till Älvsbyn för att i samtal med programvärden Lena Callne berätta om sitt filmskapande.  

– Filmpool Nord på turné handlar om att vi vill ge norrbottningarna en chans att se film gjord av regissörer, manusförfattare och filmare som själva bor i Norrbotten och det känns alltid extra roligt när vi kan bjuda på premiärer, säger Sandra Warg, VD för Filmpool Nord.

Leila i regi av Fariba Haidari

Vårturnén i sin helhet:
Digital visning den 19 maj – 21 maj via www.filmpoolnord.se av kortfilmerna En dag efter jobbet, Arne möter döden och Sire och den sista sommaren.
Pajala Folkets Hus måndagen den 22 maj klockan 19: Naturfilmerna Tracks och Nälkävuoman asukhaat.
Övertorneå Röda Kvarn tisdagen den 23 maj, matiné för alla lågstadiebarn: Lill-Zlatan och Morbror Raring samt kvällsvisning klockan 19.00: Norrbottenspremiär för dokumentären 12 toppar
Överkalix Folkets Hus onsdagen den 24 maj klockan 19.00: dokumentären 12 toppar och kortfilmen Sire och den sista sommaren
Älvsbyn Folkets Hus torsdagen den 25 maj klockan 19.00: Norrbottenspremiär för dokumentären Leila. Även visning av kortfilmen Doften av dialog.

För mer information eller kontakt med någon av regissörerna:
Lena Callne, projekt- och programledare för Filmpool Nord på turné 070-108 86 84 eller [email protected]
FacebookTwitterEmailLinkedIn