Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Så blir En hederlig jul med Knyckertz – årets julkalender i SVT

Årets julkalender i SVT har fått titeln ”En hederlig jul med Knyckertz” och bygger på böckerna om familjen Knyckertz, som är skrivna av Anders Sparring och illustrerade av Per Gustavsson.

Gizem Erdogan och David Sundin spelar de vuxna huvudrollerna som mamma Fia och pappa Bove, medan Axel Adelöw och Paloma Grandin gör rollerna som barnen Ture och Kriminellen. På rollistan finns även Claes Malmberg, Vanna Rosenberg, Filip Berg, Gunnel Fred, Julia Dufvenius, Nova Tiwana, Peter Apelgren, David Nzinga och Elisabeth Wernesjö.

Nu berättar SVT om fler detaljer i handlingen, som beskrivs som ”en varm och mysig julsaga om en bovfamilj i en knasig tvärtom-värld”. Allt utgår från 11-åriga Ture, som inte kan ljuga och som har svårt att passa in i sin tjuv-familj, medan lillasyster Kriminellen redan är en mästare i olika tjuvtrix.

Mer: ”Mormor Stulia ska få komma ut ur finkan dagen före julafton och Ture är överlycklig över att hela familjen äntligen kan fira en jul tillsammans.”

Vidare: ”Samtidigt hittas en mycket värdefull julstjärna, Rosen från Sinai, som varit försvunnen i över 100 år. Mamma Fia ser sin chans att göra århundradets kupp. Ture inser att han måste försöka stoppa sin familj från att stjäla stjärnan, en jul i finkan är verkligen inget han önskar sig i julklapp. Klarar Ture av att stå upp för den han är och stoppa sin tjuvaktiga familj? Och får de en mysig familjejul tillsammans som Ture önskar sig?”.

David Sundin i en kommentar:
“Årets julkalender är en otroligt mysig historia om rätt, fel och allt däremellan. Att få vara med i en julkalender är så klart en dröm och jag är så glad att det blev just den här – jag älskar böckerna om Familjen Knyckertz och kunde väl aldrig tro att jag själv en dag skulle vara en del av den familjen”

”En hederlig jul med Knyckertz” spelades in i Stockholm och Luleå med omnejd. Leif Lindblom, som tidigare regisserat ”Cleo”, ”Svensson, Svensson”, ”Molanders” och ”Halvvägs till himmeln”, har regisserat julkalenderns 24 avsnitt.

Anders Sparring är manusförfattare till ”En hederlig jul med Knyckertz”. Han har skrivit böckerna som julkalendern baseras på samt tidigare varit manusförfattare för bland annat ”De tre vännerna och Jerry”, ”Björnes magasin”, Allram Eest” samt julkalendern ”Superhjältejul” som sändes 2009.

”För mig står familjen Knyckertz i en humortradition som krokar arm med karaktärer som tjuven Gustav i Loranga-böckerna,  bovarna i spelet Tjuv och Polis, Dunder-Karlsson och Blom i ”Pippi Långstrump” och givetvis med Sickan, Vanheden och Dynamit-Harry i ”Jönssonligan”, säger Anders Sparring i en kommentar och fortsätter:

”Det här är karaktärer som är kittlande för att de gör det förbjudna, men samtidigt har en stark inre moralisk kompass och framför allt förmedlar en stor värme. Det vill jag att familjen Knyckertz också ska förmedla: Värme. Trots att Bove och Fia Knyckertz är förhärdade tjuvar, är de också mycket ansvarstagande och kärleksfulla föräldrar. De är kort sagt en familj man vill hänga med.” 

Anna Alandh, tf programchef SVT Barn:

”Den här historien kan nog bidra till en diskussion hemma i soffan om vad man får och inte får göra. Det handlar också om hur det känns att vara annorlunda i en familj där Ture är den enda som vill fira en hederlig jul. Vi hoppas kunna bidra till att våra tittare blir uppmuntrade att välja sin egen väg. Att följa sitt eget brinn och hjärta”

”En hederlig jul med Knyckertz” produceras av Unlimited Stories med Linus Stöhr Torell och Frida Wallman som producenter och har premiär 1 december i SVT, SVT Barn och på SVT Play.


FacebookTwitterEmailLinkedIn