Filmpool Nord logo
Stäng mobilmeny pil

Premiär för Tystnaden i Sápmi

Vår samproduktion Tystnaden i Sápmi, regisserad av Liselotte Wajstedt, har Sverigepremiär på Folkets Bio 23 september. Dessförinnan, 20 augusti, har dokumentären förhandspremiär i Folkets Hus i Kiruna där också regissören samt filmens medverkande närvarar. För dem som vill njuta av bubbelmingel med renklämma och filmvisning finns biljetter att köpa här.
Filmen hade världspremiär på filmfestivalen i Tromsö i januari och har visats på flera ställen i Norge. Tystnaden i Sápmi är en gripande dokumentärfilm om övergrepp och psykisk ohälsa bland unga i Sápmi. Filmen är en norsksvensk samproduktion med Paranord Film, Filmpool Nord och Vaja Productions. I september tävlar dokumentären på Nordisk Panorama om priset för bästa nordiska dokumentärfilm.
 
Hur har det varit att göra den här filmen?
Sedan starten av min filmkarriär 2006 har jag arbetat med teman som identitet, sorg och trygghet. Att arbeta med övergrepp har varit en naturlig förlängning av det. Jag berättar inifrån Sápmi för att jag vill vara en del i samtiden, tillsamman med mitt folk. Jag själv är same och vill berätta inifrån min egen kultur. Vi behöver öppna upp och prata om det som är svårt. Ida Labba Persson, en av karaktärerna i filmen, sa det så fint i en intervju: Du kan inte bära allting själv så därför är det bra att öppet berätta för dem du litar på.
 
Den absolut största utmaningen för mig som regissör med filmen har varit att få dessa berättelser. Ibland har jag känt mig maktlös och ledsen. Jag är inte någon psykolog så det har väckt många känslor och frågor i mig själv. Men drivkraften är relationen jag fått med tjejerna och historien. Deras drivkraft har varit min drivkraft. 
 
Hur togs filmen emot i Norge på Tromsø Internationella Film Festival?
Jag är överväldigad av responsen i Norge! Orden vi fick är svåra att greppa:
”Kanske en av årets viktigaste filmer” – Itromsö
”Den viktigaste samiska dokumentärfilmen som är gjord” – Anne Lajla Utsi, direktör ISFI
”Den viktigaste filmen på TIFF” – Lisa Hoen, festivalchef TIFF” 
”En av 5 du må se under Human International Filmfestival” – Dagsavisen
Sen var vi, jag och Marion, med i Humanistpodden. Där sa de ”Kanske en av de viktigaste filmerna i modern tid i Norge” 
 
Berätta om dina förväntningar inför premiären i Sverige? 
Jag är glad att filmen får så stor spridning och framför allt de exklusiva förhandsvisningarna i Sápmi känns viktiga:
20/8 Förhandspremiär i Kiruna, Nåjdens sal, mingel startar kl 16.30, visning kl. 17. Biljetterna kan köpas här.
11/9 Vittangi 
13/9 Jokkmokk kl 19 
14/9 Arvidsjaur kl 18
23/9 Premiär på Folkets Bio
Det tillkommer fler… 
 
Hur hoppas du att filmen ska tas emot här?
Filmen har gjorts för att vi ska öppna upp problematiken, tystnadskulturen. Även om den utspelar sig i Sápmi så berör den djupa allmänmänskliga frågor. Jag hoppas ämnet är lika aktuellt i hela Sverige som i Sápmi.
 
Jag tror att många urfolk eller vilka mindre småsamhällen som helst kan ha hjälp av den här filmen. Det är i den sårbarheten, smärtan från en berättelse som en individ, modigt berättar som du som publik kan relatera till, det är då som du själv får syn på den stora problematiken: Strukturerna. Filmen ska vara del i en förändring. Vi ska inte vara så rädda att kritisera oss själva, öppna upp och bli medvetna om våra svarta sidor – det kommer att hjälpa och att ha empati/ förståelse.


FacebookTwitterEmailLinkedIn